Na weselu zrobił furorę :))
Można go jeść na 2-3 dzień po upieczeniu (zaraz po upieczeniu się rozlewa). Ale warto czekać ;)
Na blaszkę 36,5 cm x 26,3 cm
CIASTO: 6,5 dkg margaryny, 7 łyżek cukru, 1 szklanka i 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.
Margarynę roztopić i ostudzić. Za pomocą miksera połączyć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na blachę.
MASA SEROWA: 1 kg TWAROGU ŚMIETANKOWEGO (ja kupuję twaróg śmietankowy w kostkach z OSM Łowicz), 2 szklanki (bez 2 łyżek) cukru, 4 łyżki śmietany, 6 żółtek, 1 cukier waniliowy,
4 łyżki oleju, 3/4 litra mleka, 2 budynie śmietankowe bez cukru.
Wszystkie składniki utrzeć, dodać mleko i budynie (jeśli budynie są z cukrem, to dać mniej cukru). Masę serową wylać na surowe ciasto. Piec ok.45 minut w temp.180-190*C.
PIANA KOKOSOWA: 200g wiórek kokosowych, 6 białek, 8 łyżek cukru.
Ubić pianę z białek i cukru, dodać wiórki kokosowe.
Upieczone ciasto trochę przestudzić. Wyłożyć na niego ubitą pianę, dokładnie rozsmarować na wierzchu sernika i jeszcze włożyć do piekarnika. Upiec na złoty kolor.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
danka1 2014-09-10
ale warto było - same pyszności
baygel1 2014-09-11
To jak poprosze kawałek .... będzie akurat zamiast śmiadania :) :) :) bo serniki to jest co ...... wiadomo !!!
danutaw 2014-09-11
Uwielbiam patrzeć na Twoje ciasta.., a jeszcze bardziej chciałabym je zjeść...., , uwielbiam serniczek..!!!!)
Pięknego dnia życzę Ci Kasiu.., buziaczki ślę :)
babcia1 2015-07-18
o kurcze ale musi być pychota!!