Nie zrażajcie się,że po upieczeniu jest twardy (jak napisał kiedyś Tomcio - myślał,że będzie go ciął piłą elektryczną;)). Na drugi dzień po wyjęciu go z lodówki i zostawieniu w temperaturze pokojowej *dojdzie* do siebie :)
CIASTO: 3 szklanki+2 łyżki mąki, 2 jajka, szklanka+2 łyżki cukru, margaryna, 2 łyżki miodu, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki mleka.
Sodę rozpuścić w mleku. Wszystkie składniki zagnieść razem w misce i podzielić na dwa placki. Dwie jednakowe blaszki wyłożyć papierem i wyłożyć do nich ciasta. Jeden blat zostawić surowy, a drugi upiec w temp.170*C (ok.20-25 minut).
MASA ORZECHOWA: 12 dkg masła, 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru, 25 dkg orzechów.
Orzechy drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i smażyć na wolnym ogniu. Masę orzechową wyłożyć na surowym cieście. Piec 20 min.w temp.170*C.
MASA BUDYNIOWA: 1,5 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, kostka masła, olejek migdałowy.
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać porcjami przestudzony budyń i kilka kropli olejku migdałowego.
PRZEŁOŻENIE (od dołu): ciasto białe-masa-ciasto orzechowe-polewa czekoladowa.
Smacznego!
Życzę Wam moi mili słonecznego weekendu :)
Cmoki :*
dodane na fotoforum:
anad60 2014-09-13
palce lizać....idę z tond *;*
Pozdrawiam i dobrej pogody na weekendzik życzę ja Tobie :)))
danutaw 2014-09-13
..ulubione mojego syna.....!!!!)
Mniam.., ale bym teraz takiego zjadła...!)
Miłego popołudnia życzę Ci Kasiu..!)
aniol2 2014-09-13
Ale mam fajne przepisy na ciasta , moje już mi się objadły , nie tylko mi ale i domownikom , a dzięki Tobie Kasiu mam nowe wyzwania do pieczenia czegoś innego :) Buziaki i dziękuje kochana
baygel1 2014-09-13
Twardy .... to trza se w kawie czy innej herbacie pomoczyć :) ale pysznie wygląda !!!