Na dobrą noc i nowy tydzień :D
I pewnie znowu będę miała opóźnienia w odwiedzaniu Was :(( Mężowski dzisiaj przyjechał od swojej rodzinki ze wsi i przywiózł mi 2 tony warzyw do przerobu :)) Hehe....będę miała co robić :))
Na blaszki 36,5 cm na 26,3 cm.
CIASTO: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru,
200 g margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 4 żółtka.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Ciasta wykładamy na wyłożone papierem blachy.
PONADTO: szklanka+2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 300 g (=3 szklanki) orzechów włoskich, marmolada (lub powidła,dżem).
Ciasta smarujemy marmoladą. Ubijamy pianę z 3 białek, z połowy cukru (1/2 szklanki+1 łyżka) i pół łyżki mąki ziemniaczanej. Wykładamy na marmoladę. Pianę posypujemy połową orzechów. Pieczemy w temp.180*C ok.30-35 minut. Drugi placek robimy tak samo (1 białko będzie z ciasta i 2 z masy).
MASA: 1/2 litra mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 200 g masła, 2 żółtka, 1 cukier waniliowy, kilka kropel aromatu migdałowego lub likieru Amaretto.
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, cukrów i żółtek ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodać ostudzony budyń i aromat (lub likier).
Placki przełożyć masą.
Ciasto szybciutko się robi i jest przepyszne. Bardzo polecam!
Smacznego!
Cieplutkie przytulasy dla każdego z osobna :D
Cmok :*
dodane na fotoforum:
krycha2 2014-09-14
Z pewnością smaczne ...jak pisałaś wcześniej ,znikały w try miga...ale w każdym z nich sporo cukru, którego nie znoszę...zawsze koryguje przepis w temacie "cukier"...dodaję znacznie mniej niż w przepisach...
niusia1 2014-09-14
a ja cukru nie ganię - kolejna pychota Kasiu! buziole kobieto co żadnej pracy się nie boi!