CIASTO: 6 białek, 1/2 szklanki cukru, 250 g maku (1,5 szklanki), 200 g wiórek kokosowych.
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodać cukier. Dodać suchy mak, wiórki, wymieszać.
Wylać na blachę i piec 20 min.w temp.175*C.
KREM: 6 żółtek, szklanka cukru, kostka masła, 2 łyżki mąki pszennej, budyń waniliowy, 1,5 szklanki mleka.
Szklankę mleka zagotować ze szklanką cukru. Żółtka, mąkę i budyń rozprowadzić z pół szklanki mleka na gładką masę, wlać do gotującego się mleka i zagotować. Masę ostudzić i utrzeć z kostką masła.
PONADTO: okrągłe biszkopty (ok.2 opakowań), alkohol (100 ml wódki na 50 ml wody).
Na ciasto nałożyć krem, na to wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. To wszystko polać polewą czekoladową.
Ciacho jest pyszne - polecam :)
Dzisiaj skończyłam przerabianie darów wsi hurrra!!! Właśnie pasteryzuję słoiki z czerwoną kapustą :)) Jutro chwilka oddechu od przetworów :)
Pozdrawiam wszystkich Ulubieńców i posyłam cmoki :*
dodane na fotoforum:
danka1 2014-09-17
i do tego zdobione perełkami
kimeraj 2014-09-18
re: Oleńko, Pijak różni się od Cycków murzynki :) W Pijaku jest biszkopt z jajek, biszkopt z białek z wiórkami i makiem (tak jak w Cyckach) i herbatniki :) Też pychoza :))
danutaw 2014-09-21
Pyszności.., ja mogę patrzeć na to ciasto i patrzeć.., od tego się nie tyje..., prawda Kasiu ?)
Pozdrawiam cieplutko..!)
kimeraj 2014-09-22
re: Martuś, Pijak różni się od Cycków murzynki :) W Pijaku są dwa biszkopty: z jajek i biszkopt z białek z wiórkami i makiem (tak jak w Cyckach) oraz herbatniki :) Też pychoza :))
atrami 2014-09-22
re; A widzisz Kasiu - to teraz już wiem jaka jest różnica... Ale u nas się wycwanili i pijak właśnie na to ciasto mówią :P Dokładnie przepisu nie pamiętam, więc być może jest jakaś różnica w masie, ale na makowym spodzie (z białek) i z biszkoptami. To teraz już go muszę przechrzcić na "cycki murzynki" i zrobić profesjonalnego, prawdziwego pijaka :) Dziękuję za wytłumaczenie :*