3 duże paczki krakersów *Lajkonik*, 1 litr mleka, 1,5 szklanki cukru, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, margaryna, cukier waniliowy, 2 łyżki wódki, 150 g płatków migdałowych, ok.2 garści wiórek kokosowych, 200 g białej czekolady, zapach arakowy (lub migdałowy lub rumowy).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odlać kubek mleka i wymieszać w nim mąki. Resztę mleka zagotować razem z cukrami. Na gotujące się mleko wlać wcześniej przygotowany kubek i ugotować budyń. Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodając po łyżce budyń. Zmiksować na jednolity krem. Dodać wódkę, czekoladę, kokos i migdały - wymieszać.
Na dno blachy wyłożyć krakersy, nałożyć część kremu. Na to krakersy i tak powtarzać, aż do wyczerpania składników (przeważnie mieszczą się trzy warstwy krakersów). Na górze powinien być krem, który obsypujemy grubo kokosem.
Rafaello najlepiej przygotować na dzień przed podaniem, aby krakersy dobrze namiękły.
Smacznego!
Jeszcze troszeczkę ponudzę Was weselnymi ciastami....ale sami tego chcieliście ;)
Cmoki :*
dodane na fotoforum:
baygel1 2014-09-20
Nie dość ,że mój smak to i kolor taki jak lubię :) pycha !!! z Kuba siedzim przy ekranie i ,,ślinotokujemy,, :)
ptyska1 2014-09-21
A ja sobie tak zaznaczam i zaznaczam i dziękuję Ci Kasiu za przepisy, bo nie wszystkie mam:)
Pozdrawiam niedzielnie:)
esme58 2014-09-21
Nie nudzisz Kasiu, jestem wdzięczna za wszystkie przepisy, bo większości nie znałam, wszystkie skrzętnie notuję.
Ten na pewno wypróbuję, na krakersach jeszcze nie robiłam nigdy żadnego ciasta, a Rafaello to przecież wyjątkowe ciasto.
Teraz jak podajesz te przepisy, uzmysławiam sobie jak bardzo się napracowałaś przy tych ciastach weselnych.
Jeśli lubisz to robić, to życzę Ci kolejnych zamówień.
Pozdrawiam cieplutko.
danutaw 2014-09-21
Anielskie to ciasto...., superrrrrrrrrrr :):):):)
Pozdrawiam.., uśmiech serca Ci zostawiam :)
graga62 2014-09-21
Nudż, Kasiu nudż jak najdłużej, Twoje ciasta są wspaniałe, założyłam sobie folder, w którym wszystkie je zapisuję i będę się starała kiedyś je upiec, ale jest ich tak dużo, że zajmie mi to bardzo dużo czasu:) Buziaki:)))
kotik 2014-09-21
moje ulubione:)))
szybko ,łatwo i przyjemnie.
A obawiałaś się Kasiu - czy będzie dobre:)
Pozdrawiam!!!
kimeraj 2014-09-21
re: Jolciu, po obawach ani śladu :) Posmakowało i właśnie dlatego postanowiłam zrobić je na wesele :)
Buziole :*
danka1 2014-09-22
Kiedyś tam robiłam i też właśnie na krakersach
malwa79 2014-09-22
chcemy dużo dużo nawet jak sama nie zrobię takiego ciasta to przynajmiej się napatrzę i oczy nacieszę a nuż mi się kiedyś zdarzy i podobne cudo zrobię dzięki dzięki
kimeraj 2014-10-03
re: Basiu, cieszę się,że mi zaufałaś, wykorzystałaś przepis i ciasto smakowało! Super! Wstaw zdjęcie - z przyjemnością nacieszę oczęta :))
Pozdrawiam serdecznie!
siaba 2014-10-23
Zrobiłam już budyń ,jutro od rana zaczynam robić Rafaello dla mamy na 80-te urodziny!!!
siaba 2014-10-27
Kasiu ciasto wyszło dobre ale nie wiem dlaczego za pierwszym razem było jeszcze lepsze:(