Jak teraz paCZę* ile tego nadziergałam, to chyba faktycznie na jakiś koksach jechałam hehe... ;)
Na blaszkę 23 cm x 28 cm
3 op.po 250g paczek herbatników (np.petit beurre), gotowa masa kajmakowa (lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego - gotować w zamkniętej puszce ok.2,5 godz.), 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1/2 litra mleka, 2 śnieżki lub śmietan-fix (z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak), 2/3 kostki dobrego masła, 300 ml śmietanki 30%, powidła z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa.
Budynie ugotować na mleku, ostudzić, zmiksować z masłem. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Masę kajmakową na chwilę przed otwarciem puszki zanurzyć w ciepłej wodzie (ułatwi wyłożenie jej na spód herbatnikowy).
Ułożenie (od dołu):
- herbatniki
- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- powidła z czarnej porzeczki
- bita śmietana
- herbatniki
- polewa czekoladowa
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
p.s. na zdjęciu nie widać powideł, bo ich nie dodałam......jeszcze wtedy nie wiedziałam,że z powidłami jest o niebo lepsze i przede wszystkim *przełamuje* słodki smak...... Polecam!
Smacznie Was pozdrawiam :)))
Buziole :*
dodane na fotoforum:
danka1 2014-09-22
to chyba jest mocno słodkie z masa krówkową
zabas 2014-09-24
Pycha ;p