W ostatniej chwili zdążyłam go sfocić.....
Na blaszkę 36,5 cm na 26,3 cm
CIASTO: 3 szklanki mąki, 4 żółtka, kostka masła, 10 łyżek cukru, zapach waniliowy, sól, tłuszcz do formy.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, posiekać. Dodać żółtka, cukier, zapach waniliowy, sól i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki.
MASA SEROWA: 1,5 kg białego tłustego sera, 10 jajek, 1,5 szklanki cukru, 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g rodzynek, sól, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, cukier waniliowy.
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą, odstawić na 20 min. Ser dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa, przełożyć do miski miksera. Oddzielić żółtka od białek. Do sera wlewać po jednym żółtku, wsypywać cukier i cukier waniliowy, wyrabiać robotem. W rondlu stopić masło, zdjąć z ognia, przestudzić. Masło wlewać powoli do masy serowej, wyrabiać robotem, aż tłuszcz dokładnie połączy się z serem i żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Rodzynki osączyć. Do masy serowej wsypać rodzynki i skórkę, dodawać pianę, delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odciąć 1/4 placka, pokroić w 1,5 cm paski. Placek ułożyć na blasze, zrobić wyższy brzeg. Wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć kratkę z pasków.
Wstawić do piekarnika, piec 60 min. w temp.160-180*C.
Smacznego :))
dodane na fotoforum:
danka1 2014-09-28
i jak tu nie oślinić klawiatury ?
jmania 2014-09-28
Kasiu przez te Twoje pyszne ciasta wpadnę w depresję, że też kurka wodna nie da się tego ugryzc; pozdrawiam
ania03 2014-09-29
Ja odpadam....wypadam i wszystko......:)wymiatasz tymi pysznościami Kasiu:)