Z tej ilości składników wychodzi ok.20 kokosanek.
200 g wiórek kokosowych, 50 g masła, ¾ szklanki cukru,
2 białka,2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mleka.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier oraz mleko, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać mąkę ziemniaczaną, połączyć z masą wiórkową.
Kokosanki układać na blasze (można blisko siebie-mało rosną) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp.180*C około 20 minut (do ładnego zrumienienia).
Smacznego:)
Polecam! Są przepyszniaste!! Zrobiłam cały karton na wesele, a i tak na miejscu musiałam dorabiać, bo jakoś tak dziwnie się ulatniały.... chyba karton był dziurawy albo cóś hehe ;)
Dziękuję za odwiedziny i komentarze :)
Całuję każdego z osobna...mła :*
dodane na fotoforum:
yanisia 2014-09-29
Jej jej...zbierałam i zbierałam się upiec...a tu masz...już nie muszę bo te pyszne są u Ciebie:) ale ślinka Kasiu mi leci:) Cudnie u Ciebie:)
gulab 2014-09-29
Pychotki , dobrej nocki życzę:)
jonna 2014-09-29
Wszystkie Twoje wypieki, to poezja smaku, ale już nie dla mnie, niestety......Pozdrawiam i nie haruj tak. Popatrz na ostatnie uroki jesieni....
tessub 2014-09-30
wyglądają apetycznie :)
Powiedz mi Kasiu, ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji.
anita591 2014-09-30
Życzę Ci przyjaciół, bo z przyjaciółmi to zawsze są dobre przypały!
I życzę ci jak najlepszego dnia
stachs7 2014-09-30
Przecież przez całą Polskę wiozłaś,to mogły się pogubić...Skorzystam z przepisu,lubię kokosy.Pozdrawiam Kasiu.
danutaw 2014-10-01
Pachnie kokosem..., smakowitości.., goście na weselu jedli słodkości delicjowe..!)
danka1 2014-10-01
i te smaczne
stasia8 2014-10-02
Uwielbiam kokosanki...ja podstawę ciasteczka dodatkowo maczałam w rozpuszczonej mlecznej czekoladzie...