300 g suchej fasoli średni Jaś (miałam mrożoną, więc zrobiłam z mrożonej), 700 g kiszonej kapusty lekko kwaśnej, 2 cebule,
3/4 szklanki suszonych grzybów, sól, pieprz, łyżeczka majeranku, olej.
Fasolę namoczyć na noc (jeśli używacie mrożonej, to nie moczyć), ugotować w lekko osolonej wodzie na małym ogniu, odcedzić. Grzyby namoczyć, ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na oleju. Kapustę zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie, ugotować. Dokładnie odcedzić, dodać cebulę, pokrojone grzyby, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać fasolę, delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać 30 minut w temp.180*C.
Pychoty!
U nas na Wigilię nie robi się takiej potrawy, ale zrobiłam mężowskiemu na obiad i pomyślałam sobie,że może komuś przypadnie przepis do gustu i zechce zrobić :)))
Od wczoraj masakrycznie wieje, ale cieszę się,że nie miałam przerw w dostawie prądu i zaplanowane zadania mogłam wykonać w 140% hehe :)))
Mało mnie ostatnimi dniami na Garnuszku.....trzeba popiec kilka dodatkowych ciast dla *potrzebujących*, wszystko porobić, żeby w Wigilię zostało nam tylko lepienie i smażenie pierogów :)) Nie robimy pierogów wcześniej, albowiem ponieważ od wieki wieków w naszej rodzinie surowe pierogi smażymy na głębokim tłuszczu, więc nie można przygotować ich *na zaś*. Spróbujcie sobie kiedyś zrobić w taki sposób.... mmmmiodzio!
Dziękuję Wam kochani za obecność i milusińskie komcie :**
Pozdrawiam Was cieplusieńko i całuję każdego w czółko na dobrą noc :****
dodane na fotoforum:
niusia1 2014-12-20
a ja podaję nie w ten sposób,ale fasolę -jasia gotuje i polewam tarta bułka z masełkiem jak kalafior- tez pycha nie tylko na wigilie;u mnie tez wieje,że myslę,iż okna powyrywa!buziaczki Kasiu!
bogna87 2014-12-20
Wszystkie skladniki tego jedzonka sa pyszniaste to i razem pewnie tez dobruskie.A w mojej rodzinie i dalszej i blizszej i wsrod znajomych jedynymi pierogami w wigilie sa uszka do barszczu a z klusek to jeszcze makielki.Co dom to zwyczaj inny....
elen1 2014-12-21
Miłej i pełnej nastroju Wieczerzy Wigilijnej -
zdrowia, spełnienia marzeń.
Pokoju serca, wiary, nadziei i miłości.
TOBIE I TWOJEJ RODZINIE życzy Helena.
moja teściowa taką pyszną robiła pozdrawiam Kasiu:)
oliwkaa 2014-12-21
Kiedyś podsmaże świeże ale póki co wydaje mi się,ze te mrożone są o niebo lepszejsze niż świeże ...
ptyska1 2014-12-21
U Ciebie wszystko Kasiu perfekcyjnie zorganizowane , to mi się podoba- też tak lubię-zaplanować-wykonać i odpoczywać:)))
Buziaczki:)
aina03 2014-12-21
Hej pracusiu:)za potrawę podziękuję..nie jem fasoli ale przepisior ciekawy.....Ja wiem czemu wieje,bo Ty biegasz a nie chodzisz:)hihi....ściskam niedzielnie
stachs7 2014-12-21
Kasiu,chyba jedziesz na jakimś turbodoładowaniu....Cuda działasz,jak się wyrabiasz to dla mnie zagwozdka...
krycha2 2014-12-21
Kasiu...w podobny sposób robię kapustę na wigilię ale bez fasolki..goście zajadają się aż im się uszy trzęsą...spróbuję z fasolką..pozdrawiam.
mis20 2014-12-21
ale pyszniutko wygląda!...mniammm..biore łyche i zajadam-)pozdrawiam milutkiej niedzieli)
annorl1 2014-12-21
kapustę z grzybkami lubię, fasolę tez...super połączenie :)
lilka13 2014-12-21
mniam, lubie "eksperymenty" kulinarne, jak mi zostanie swiateczna kapustka z grzybami to polacze ja z Jasiem, myle, ze bedzie pycha, pozdrawiam :))
danka1 2014-12-21
Ja w tym roku na kapustę pod każdą postacią mogę tylko popatrzeć
jagoda8 2014-12-29
Taka kapuste też zrobiłam tylko bez fasoli...usmażyłam troszeczke boczku z cebulką włożyłam odciśniętą kapuste podlałam wodą i tak długo sie dusiła aż wszystka woda odparowała .... podsmażyłam razem.....palce lizać,ślubny jadł i mówił ze zastąpić może bigos.....i to był Twój pomysł a ja go troche zmiemiłam,dzięki za dobre rady:))))