3 op.po 250g paczek herbatników (np.petit beurre), gotowa masa kajmakowa (lub puszka mleka skondensowanego, słodzonego - gotować w zamkniętej puszce ok.2,5 godz.), 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1/2 litra mleka, 2 śnieżki lub śmietan-fix (z dodatkiem śnieżki ma lepszy smak), 2/3 kostki dobrego masła, 300 ml śmietanki 30%, powidła z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa.
Budynie ugotować na mleku, ostudzić, zmiksować z masłem. Śmietankę ubić na sztywno ze śnieżkami. Masę kajmakową na chwilę przed otwarciem puszki zanurzyć w ciepłej wodzie (ułatwi wyłożenie jej na spód herbatnikowy).
Ułożenie (od dołu):
- herbatniki
- masa kajmakowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatniki
- powidła z czarnej porzeczki
- bita śmietana
- herbatniki
- polewa czekoladowa
Gotowy placek włożyć w chłodne miejsce na kilka godzin przed spożyciem.
Chciałam dzisiaj założyć letnie spodenki, ale okazało się,że dupa jeszcze zimowa :))))
A co tam doopa - radujmy się albowiem piątulinek nastąpił :))
Buziole :**
dodane na fotoforum:
aniol2 2015-05-29
Hihihihi dobre ;))) moja też zimowa hi a teraz jak z ,,nóg na ręce,, się zaminiłam no to nieprędko doopa będzie letnia hi . Miłego weekendu , moje dziewczyny na miesiąc dostały przepustkę no to jadę do nich :-) Buziaki :-)
jmania 2015-05-29
Ja wierzch zakończyłam na bitej śmietanie z posypką czekoladową, Twoje ładnie przyozdobione:))
spoko44 2015-05-30
co gorza u mnie wszystko jeszcze zimowe, ale dresy rosną razem ze mna,ciasto wygląda bardzo apetycznie...