3 woreczki ryżu, ok.80 dkg truskawek, 3 jaja, 3 łyżki cukru,
3 łyżki cukru pudru, tłuszcz do formy.
Ryż ugotować na mleku i wodzie (pół na pół). Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem i wymieszać z ugotowanym ryżem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem (masłem), włożyć ryż wymieszany z żółtkami. Na ryżu ułożyć obrane z szypułek i umyte truskawki. Potrawę wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż truskawki puszczą sok. Z białek i cukru pudru ubić bardzo sztywną pianę. Wyjąć naczynie z piekarnika, truskawki pokryć ubitą pianą i zapiekać jeszcze ok. 15 minut. Piana powinna przybrać kolor słomkowy.
Pyszności!
Smacznego!
A na koniec trzy przerażające fakty:
dzisiaj nie jest piątek
jutro nie jest piątek
pojutrze też nie jest piątek *,*
Dziękuję, że wpadacie do mnie mimo mojego ciągłego brakoczasu :((
Buziole :*
dodane na fotoforum:
babcia1 2015-06-24
Smacznego do tego rarytasu ..I Miłego Dnia
dosiak 2015-06-24
Nabrałam ochoty na takie danie - a dobra wiadomość - pojutrze już jest piątek :):):):)
mis20 2015-06-24
pysznosci -)