CIASTO: 500 g mąki + 1,5 łyżki do zaczynu, 250 ml wody mineralnej gazowanej, 62,5 ml mleka lekko ciepłego, 20 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, łyżeczka soli, 3 łyżki oleju.
Mleko, drożdże, cukier i 1,5 łyżki mąki dokładnie wymieszać i odstawić, aby drożdże wyrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Na środku mąki zrobić dołek, wlać olej, wodę mineralną i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto. Gdyby okazało się zbyt „tępe”, należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody. Dobrze wyrobione ciasto (odchodzi od dłoni) zostawić w misce, przykrytej folią spożywczą, do wyrośnięcia.
SOS POMIDOROWY: ½ małego słoiczka przecieru pomidorowego i tyle samo ketchupu, ponadto oregano, bazylia, czosnek świeży przeciśnięty przez praskę (lub w proszku).
Wszystkie składniki wymieszać.
FARSZ: 300 g pieczarek, 3 cebule, duża pierś z kurczaka, 200 g tartego sera żółtego.
Wszystkie składniki (oprócz sera) pokroić i każdy osobno podsmażyć. Podsmażone wymieszać razem.
SOS CZOSNKOWY: 3 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, 2 łyżki majonezu, 3-4 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta soli.
Wszystkie składniki wymieszać.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na równe części. Z każdej uformować kulkę i odstawić na kilka minut (ok.5), aby odpoczęło, a następnie wałkować w formie koła, wielkości talerzyka deserowego. Każdy z placków posmarować sosem pomidorowym, zostawiając brzeg ok.1 cm bez sosu. Wykładać nadzienie, posypać startym serem, złożyć na pół i zakleić jak pieroga. Brzegi dobrze jest pozaginać w formie falbanki, to nadzienie nie będzie miało szans wypłynąć.
Calzone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ponakłuwać patyczkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok.30 minut.
Pieróg od środka: https://www.garnek.pl/kimeraj/28041992/no-to-jemy-pierog-calzone-od
I na koniec rozbawiacz:
stare chińskie przysłowie mówi:
dopiero kiedy komar usiądzie Ci na jajkach zdasz sobie sprawę, że nie wszystko da się rozwiązać przemocą :D
Cmoki :*
dodane na fotoforum:
isia2 2015-06-30
ooo, to bardzo ciekawe! poprosze o przepis w wolnej chwili na ciasto i czs pieczenia. Farsz to pewnie można rożny, ale jak przekroisz to może zobaczymy?
babcia1 2015-07-01
dziś dopiero dojrzałam Cię Kasiu na Fejsie!!
ale już jakiś czas wydawało mi się że fotki widzę z garnuszka!!