Obiecany przekrój pysznego ciasta :D no i oczywiście przepis :*
Możecie z tego zrobić tort albo ciacho w prostokątnej blaszce :)
I jeszcze jedno - ono tylko wygląda na baaaardzo pracochłonne. Ale tak nie jest - wszystko zależy od prędkości naszego miksera hehe :D
Najlepiej zrobić je na 3 dni przed podaniem - biszkopty super nasiąkną mmmmmm :)
BISZKOPT: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Miksować. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Ciasto wlać do formy. Piec w temp.160°-180°C ok.25-30 minut. Ostudzić.
Upiec 3 takie same biszkopty.
Kochani! Możecie upiec jeden biszkopt i przekroić go na 3 części. Ale,że ja nienawidzę przekrajać biszkoptów, dlatego piekę trzy osobne. I nie ważne czy przekrajam je nitką, nożem czy piłą elektryczną! Nienawidzę i już :D Każdy ma jakieś zboczenia - a to jest moje ;)
PONADTO: 2 galaretki wiśniowe, 200 ml wiśniówki, puszka brzoskwiń, 1,5 litra śmietany 30%, słoiczek dżemu wiśniowego, maliny lub truskawki, masa śmietanowa dr Oetkera o smaku malinowym lub truskawkowym (niekoniecznie).
Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Galaretki wsypać do półlitrowego garnuszka, zalać gotującą wodą tyle, żeby było pół garnuszka. Wystudzić, dopełnić do pół litra wiśniówką i dobrze wymieszać.
Pierwszy biszkopt solidnie nasączyć ponczem wiśniowym. Ubić 1/2 litra śmietany, dodać trochę malin (truskawek) zmiksowanych blenderem (lub zmiażdżonych widelcem) i delikatnie na najniższych obrotach zmiksować (można dodać trochę żelatyny ale niekoniecznie. Ja nie daję). Dżem wymieszać w słoiku widelcem. Nasączony biszkopt posmarować cienko masą, na masę rozprowadzić dżem, a na dżem resztę masy. Przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć.
Drugi biszkopt nasączyć ponczem wiśniowym (ja nigdy nie zużywam całego ponczu, bo nie ma takiej potrzeby. Wtedy przelewam go do słoiczka i trzymam w lodówce. Zrobi się z niego galaretka, ale się nie przejmujcie. Wystarczy wrzucić ją do garnuszka, lekko podgrzać i mamy znowu pyszny poncz do nasączania ciast :D Można również pokroić galaretkę w kosteczkę i wykorzystać do dekoracji - ma zarąbiście pyszny smak). Ubić 1/2 litra śmietany. Biszkopt posmarować cienko bitą śmietaną, rozłożyć brzoskwinie i resztę bitej śmietany, a na nią następny biszkopt, docisnąć.
Trzeci biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń wymieszanym z ajerkoniakiem. Ubić 1/2 litra śmietany, dodać masę śmietanową, ubijać do połączenia. Wierzch i boki posmarować masą śmietanową, dowolnie udekorować.
Smacznego :D
No i na zakończenie mądrości - te najlepsze, bo babcine :)
Chyba mam alergię na czekoladę, bo tyłek mi puchnie :((
Wy też tak macie?
Cmoki kochani :*
dodane na fotoforum:
astra40 2015-07-28
Ojejku, ale się zmęczyłam tym czytaniem, zanim by ten tort powstał w moim wykonaniu, to wszystkim by się jeść już odechciało:)
Kasiu, ciacho pyszne, ale tak naprawdę pracochłonne. Tylko dla wytrwałych lub takich speców kulinarnych jak Ty:)
Ja tylko przełknę ślinę i popatrzę, bo ciacho musi być niebiańsko pyszne:)
stachs7 2015-07-28
No OSCAR Się należy,za pyszoty,za humor ,za całokształt !
coln21 2015-07-28
Ciacho wyglada smakowicie...:)
A z ta alergia to sie zgadza, tez tak mam..., hi, hi :) Pozdrawiam:)))
kimeraj 2015-07-28
re: Oleńko, ten przepis tylko tak strasznie wygląda! Nie przerażaj się! To tylko upieczenie trzech biszkoptów i ubicie śmietany.....zaprawdę powiadam Ci - dasz radę!
babcia1 2015-07-28
Zaprawdę Powiadam Ci Kasiu że ja się raczej nie będę podejmowała boję się wielkiej plamy..nie jestem takim Mistrzem jak Ty!!
anad60 2015-07-28
daj daj daj... to ciasto...dam Ci golonkę.....
Kasia u Ciebie to wszystko szybko siem robi
a ja jak czytam te Twoje przepisy pyszne to mam strach
w oczach...i wiem że mi nie wyjdzie....no bo wiesz
Pysznie bardzo wygląda....bierem przepis i moooooże
kiedyś zrobię....Buziolki :)
lila08 2015-07-28
wszystko oki :) tylko ogrom tej śmietany :( mnie przeraża ... nie używam wcale śmietany ,czym to zastąpić ?
ciasto wygląda pyszniasto ;0 takie tortowe :) a wiesz Kasiu ,ja też nie cierpię przekrajać biszkopta :( wolałabym upiec nawet 5 razy osobno ...
kimeraj 2015-07-28
re: Lidziu, właśnie ta śmietana jest tutaj gwoździem programu... nie wiem czy zastąpienie jej czymś innym sprawi,że ciacho będzie takie pyszniaste........
alkaa 2015-07-28
Tobie Kasiu wszystko szybko idzie...ja siem też bojem tej robótki... a mój mikser wolno chodzi hahaha
hbabik 2015-07-28
KASIU......GĘBA MNIE BOLI,SZWY JESZCZE NIE ODPADŁY,A TY MASAKRUJESZ MNIE TAKIMI SMAKOWITYMI CIACHAMI,ALE CO TAM DAM RADĘ I TEŻ BĘDĘ MIAŁA ALERGIĘ I TYŁEK MI UROŚNIE,,,,ALE CO TAM....DLA TAKICH DOBROCI POŚWIĘCĘ WSZYSTKO I MOJĄ ??????:):):)
tamara 2015-07-28
Kasieńko jestem z Tobą ja też nie lubię kroić biszkopta.Ciasto wygląda pięknie i na pewno super smakuje.
oliwkaa 2015-07-29
tym razem chce ciasta a nie przepis !
:0)