Wstawiam propozycje dla tych, którzy nie wiedzą co mają zrobić ze śliwkami, a nigdy nie robili tych pyszności. W tym roku nie robiłam nutelki, bo mam nią zawaloną całą półkę w piwnicy, dlatego wklejam zdjęcie sprzed dwóch lat. No i oczywiście przepis.....
3 kg śliwek (może być towarzystwo mieszane - jakie kto ma - węgierki, renklody...), 700 g cukru, 2 cukry waniliowe, 50g kakao, 1 gorzka czekolada.
Śliwki wypestkować, zmielić w maszynce do mięsa, dodać cukry i gotować 2 godziny często mieszając (ja gotuję na gazie w starej misce prodiżowej). Następnie dodać kakao i nadal gotować jeszcze 30 minut. Na koniec wkruszyć czekoladę i dokładnie wymieszać.
Gorące wkładać do słoiczków, odwrócić do góry zadem ;))
Słoików nie gotujemy,albowiem ponieważ powidła nakładamy bardzo gorące.
Polecam - są przepyszne!!
anad60 2015-09-14
jak zrobić jak kufa śliwek u mnie nima
ale do miasta jadem to może kupiem
bo muszę zrobić koniecznie....:)
inside1 2015-09-14
No ! To już wiem co zrobię ze śliwek... bo kompoty robiłam, powidła w zeszłym roku, a teraz czas na nutelkę :))))) Ściskam :)
baygel1 2015-09-14
A ja wywaliłam prodiż mamy i teraz jak ,,gupia,, szoruje wszelakie gary popowidłowe :( ale już chyba trafiłam i mam porządny wysmażacz do powideł i innych dżemów :)
jmania 2015-09-15
Kasiu u Ciebie w piwnicy to dobrze by się obłowił tymi zapasami pysznymi; milutko pozdrawiam
stachs7 2015-09-15
Też mam zapasy nutelki-rewelki...Ale przez potężną wichurę poczyniłam następne zapasy.Potężna super smaczna węgierka została bardzo uszkodzona i te owoce,które się nadawały zostały przerobione.A drzewa mi strasznie żal,to mój Tata je posadził...Został tylko pień z jedną gałęzią.Pozdrawiam Cię Niestrudzona Kasiu.
ktosia 2015-09-22
Zrobiłam z połowy porcji, gdyż nie do końca wierzyłam że będzie mi smakować.
Dziękuję za przepis. Pyszności:)
kimeraj 2015-10-05
re: Madziu, jak dla mnie nutelka śliwkowa jest "debest". Ja goryczki nie wyczuwam, ale jak się boisz, to daj czekoladę deserową zamiast gorzkiej ;)