400 g schabu bez kości (4 plastry), 400 g karkówki (4 plastry),
2 średniej wielkości cebule, sól, pieprz, smalec do smażenia.
Do panierowania: 2-3 łyżki mąki pszennej, 4 jajka, 6-8 łyżek bułki tartej.
Karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na pół godziny.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze.
Na talerzu lub desce rozłożyć plaster karkówki. Rozsmarować na nim warstwę startej cebuli. Przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie.
Złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące, następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego :)
A na koniec z życia wzięte.....
- Jestem na diecie od dwóch tygodni.
- O! Ile straciłaś?
- Czternaście dni...... :D
krycha2 2015-09-20
Kotlety z pewnością smaczne ale to dla górnika fedrującego ...kaloryczne jak diabli...a ja mam dietę ...straciłam sporo dni...hi,hi..
flona 2015-09-22
My, kobiety przybieramy na wadze dlatego, że uzbierane w ciągu wielu lat wiedza, doświadczenie, mądrość nie mieszczą się już w głowie...... A muszą zmieścić się w ciele:) /z net-u/
jagoda8 2015-09-22
Pyszniutkie.....nie ma to jak schabowy z karkóweczką i jeszcze posmarowane cebulką miedzy...już mi ślinka leci.....
Kasiu pozdrawiam:)))
oliwkaa 2015-09-28
ha ha ha z tym odchudzaniem ... a kotlet dobry w/g Gesslerowej ?