Babcina mądrość:
Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia, by móc bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami....
Zapraszam na rybkę po grecku.... zapewne każdy ma swoją sprawdzoną recepturę, ale gdyby komuś był potrzebny przepis - piszcie, a będzie Wam dany hehe :D Teraz potrzebny ktoś jeszcze z gorącym chlebkiem i rozgrzewającym *napojem* i możemy karnawalić... ;)
Przepis:
1 kg marchewki, 1 kg cebuli, 1/2 kg pietruszki, 1 większy seler, przecier pomidorowy, 2 kg filetów (z mintaja, dorsza, morszczuka).
Rybę oprószyć solą, pieprzem i mąką. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę pokroić w piórka, resztę warzyw zetrzeć na tarce jarzynowej (ja używam mrożonych warzyw - w sezonie trę warzywa na tarce, pakuję do woreczków i mrożę. Później wykorzystuję praktycznie do wszystkiego - i jaka oszczędność czasu). W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dolać troszeczkę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać przecier, sól, pieprz. Nakładać na usmażoną rybę. Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i zimno :)
Cieplutkiej nocy, bo u mnie prawdziwa zima - już jest -18 :)))
Jelenia Góra była jednym z trzech najzimniejszych miast w Europie ;)
Buziole :*
mis20 2016-01-22
Witaj Kasieńko otwórz okienko..zadzieram kiece i na rybkę do ciebie lecę..-:)))buziolki milutkiego weekendu :-)
watroba 2016-01-22
wygląda apetycznie, Ty masz rybę ja mam trunki rozgrzewające tylko ta odległość, to może Ty jedz a ja będą piła, pozdrawiam ...
kimeraj 2016-01-22
re: haha....ciekawe Elu kto lepiej wyjdzie na tej naszej trunkowo-rybnej imprezie na odległość ;))
kimeraj 2016-01-22
re: droga Aniu, okienka nie otworzę, bo ziąb,że aż skorupka na jajkach pęka ;) Ty również kiecy nie zadzieraj, bo przeziębisz "echechę"....lepiej wsiądź do środków komunikacji midzymiastowej i przybywaj ;)
Buziaczulki :*
astra40 2016-01-22
Pyszna rybka Kasiu. Po grecku wprost uwielbiam :)
Ja już czekam na wiosnę, bo zimy nie znoszę, chociaż u nas nie jest tak zimno. Dzisiaj nawet było całkiem ciepło, bo chyba w okolicach 0 stopni:)
niusia1 2016-01-22
chętnie- bo nawet na święta nie robiłam w tym roku choć bardzo lubię,ale ta reszta? o dla kogo miałam robic?
majka54 2016-01-22
Kasieńka a ja dzisiaj tez robilam taką rybkę,moj syn sobie zamówil,wiadomo matus niczego nie odmówi .Serdecznie Cie cieplutko pozdrawiam .
babcia1 2016-01-23
O widzisz Kasiu przypomniałaś mi że mam zamrożoną jeszcze rybkę po grecku..
u nas też zima w tej chwili o 7.30 mam -13
Miłego Weekendu!!
stachs7 2016-01-23
Ja mam sporo litrów nalewek i winka też.Przyleć do mnie Kasiu!
aniol2 2016-01-23
Moje ulubione danko :) co prawda chleba goracego nie mam , za zimno żeby lecieć do sklepu 50m :) zimnica na -12 stopni , ale za to mam cud miód naleweczkę :)) no i ciacha jakieś więc .... Przybywaj kochana ze swoją rybką do mnie :))
krycha2 2016-01-23
Kasiu..tak apetycznie wygląda Twoja rybka ,że musisz się podzielić recepturą...Mam w zamrażarce dorsza i czekam na dogodną chwilę aby się do niej dobrać...
krycha2 2016-01-23
re: dziękuję Kasiu...dobrze jest skonfrontować swój z innym przepisem...myślałam,że coś żle robię bo ostatnio zrobiła mi się trochę za słodka...za dużo marchwi było...wolę ostrzejszą...pozdrowionka..
spoko44 2016-01-25
Rozbawiłaś mnie Kasiu prawdziwą zimą ,ha,ha ,ha - 18 powiadasz ha ,ha pozdrawiam więc cieplutko