Facet nie pies - na kości nie leci....ale też nie sikorka, żeby słoninę wpie...dalać :D
No cóż.....przez jakiś czas mój mąż będzie sikorką......
Chruściki z przepisu mojej babci :D Mega chrupiące, mega pyszne! 2 godzinki i zrobione, posmażone, kuchnia posprzątana :)))
1/2 kg mąki, 1 jajko, 2 żółtka (białka zamroźcie), 1/2 kostki margaryny, 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek śmietany (daję 18%), 1 łyżka octu lub spirytusu (z jednego i drugiego wychodzą wyśmienite).
Ze wszystkich składników wyrabić ciasto, a następnie zbić starannie drewnianym wałkiem. Ciasto podzielić na 3-4 części i po kolei rozwałkowywać jak najcieniej. Pokroić tak jak na faworki.
Chruściki smażyć na rozgrzanym smalcu. Wyciągać na papierowy ręcznik,żeby obciekły z tłuszczu. Przełożyć do miski, posypać cukrem pudrem :D
kris13 2016-02-09
..a co z zamrożonych białek? bo mam akurat kilka w lodówce........
Chruściki wspaniałe bo z babcinego przepisu ;)))
kimeraj 2016-02-09
re: Krysiu, zamrożone białka wykorzystujesz do kokosanek, cwibaczka z białek, keksu z białek, bezów itd.itd :)) Wyciągasz je na wieczór, zostawiasz do jutra coby się rozmroziły i działasz :) Ja jak potrzebuję białek, na "już" to pojemniczek z nimi wstawiam do gorącej wody, a jak się rozmrożą to działam :))
watroba 2016-02-09
apetyczny kadr, przepis na chruściki świetny, tylko ten spirytus, wolała bym wypić, pozdrawiam, miłego wieczoru ...
baygel1 2016-02-09
o żeż !!! Ty to wiesz jak ,,zadać cios,, ! ale czekaj no ja się odegram :) :) :) i też będzie zlizywać ślinę z ekrana :) :) :)
hancia 2016-02-09
Pyszności też dziś piekłam, ale białek nigdy nie mrozilam muszę to zrobić; ) pozdrawiam serdecznie
baygel1 2016-02-09
re ;Kasiu ale tamto było na obiad .... a teraz jest już pora na dobranoc a nie na zajadanie takich pyszności - tłustości - słodkości :)
ewalu 2016-02-09
masz rację Kasiu, na tę łyżkę spirytusu, to szkoda gębę wystawiać, pamiętam, że moja babcia kazała mi takie ciasto mocno walkiem okładać! pozdrawiam Cię gorąco :)
babcia1 2016-02-10
Kurcze ja tak lubię faworki a moja mężowina woli jednak pączki buu..
ewjo66 2016-02-10
uwielbiam chrusty...cieniutkie...chrupiące...ale niestety jeszcze nie jem słodkiego...
stachs7 2016-02-10
Z białek robię sernik"biały puch",pyszny jest.
krycha2 2016-02-10
Chruściki "pierwsza klasa"...ostatnio smażone też mi takie wyszły...kiedy smażyłam odkładając na drugi talerz to już pierwszego nie było...mąż z synem /akurat przyjechał/ wciągali nosami...
predawn 2016-02-10
zjadła bym... a ja do swoich nie daję żadnego masła ani margaryny. i 2 jajka. Wyszły mi takie kruchutkie, że trudno było z talerza przxenieść i zjesc. Wspaniałe!:)
A i dodam jeszcze, że naprawdę bardzo bardzo mało wypiły tłuszczu ze smażenia
mis20 2016-02-10
apetyczne...tylko chrupać-:)
olga39 2016-02-10
Lepiej niech zadeczki nie rosną:))
stasia8 2016-02-10
w tym roku jeszcze ich nie robiłam...ale kto powiedział że można je piec tylko w karnawale...
anana57 2016-02-12
jak weszłam w swoją recepturę na piwie, tak od lat robię. Tylko trzeba b. b. cienko rozwałkować. Są rewelacyjne i tylko 3 składniki.