Znajomy kupił nowego iPhona. Wydał na niego tyle kasy, że jak się potknął i usłyszał trzask modlił się, żeby to był piszczel :)))
Szef kuchni serwuje (swojej kuchni oczywiście)
Kluski śląskie, gulasz, mizeryja.....
Ziemniaki, mąka ziemniaczana, 1 surowy ziemniak.
Surowego ziemniaka zetrzeć na tarce jak na placki, resztę ziemniaków ugotować, porządnie utłuc (można później przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale ja tylko tłukę). Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać startego ziemniaka i zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, w środku kluski zrobić palcem dziurkę.
W garnku zagotować wodę, posolić. Partiami wrzucać kluski na wrzątek. Gotować ok. 2 min. od wypłynięcia na małym ogniu.
Cudownego piątulineczka :))))
Przytulaski kochani :*
elen1 2016-05-20
wszelkiego rodzaju kluchy uwielbiam :))))) smacznego
krycha2 2016-05-20
Robię wszystko na raz...przytulam ,robię kluski i oglądam iphoda czy cały..miłego piątulka Kasiu...
achach5 2016-05-20
Dowcip " podałam " dalej....
Skoro mnie rozbawił ,to niech inni
też się pośmieją :))
Kluchy robię tym
samym sposobem :)
A jak robisz pyzy ?
Czekam na Twój przepis ....
Miłego weekendu :)
musiak 2016-05-20
smaczne danie... klusek slaskich z dodatkiem tartego ziemniaka jeszcze nie robilam, ale ja dodaje jajko ( w zaleznosci od masy ciasta - jak jest malo np na 1 - 2 osob to nie daje - sa twarde) ten przepis
wyprobuje wkrotce....pozdrowienia...a... i te "madrosci" sa bezcenne.
alkaa 2016-05-20
ja też jeszcze nie dodawałam surowego ziemniaka... ale zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz...dzięki Kasi...