Witam wieczorową porą.....
Zapodaję barszczyk czerwony na zakwasie z września 2015r. i buraczkach z 2013r. Chętni proszeni są o wpisywanie się na listę ;)
Wstawiłam zdjęcia wieczek słoiczków, coby niezdecydowani uwierzyli,że przetwory mają długą żywotność :D
Buraczki na zupę:
ZALEWA: 1,5 litra wody, 1/2 litra octu, 3 łyżki soli, 2 łyżki cukru.
Zagotować i przestudzić.
Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (lub trzemy na tarce jarzynowej). Wkładamy do słoików, dodajemy ząbek czosnku, ziele angielskie i liść laurowy. Zalewamy zalewą - pasteryzujemy ok.15 minut.
Zakwas buraczany:
Buraczki (dowolna ilość) obrać, pokroić na kawałki i włożyć do słoików. W dowolnej ilości dodać seler, marchewkę, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie (wszystkie składniki wg własnego smaku).
Zalewa: na każdy litr wody łyżka soli. Wodę podgrzać do rozpuszczenia soli.
Buraczki zalewać letnią zalewą i zostawić na kilka dni do zakiszenia. Ja kisiłam je pięć dni a później zapasteryzowałam (10 minut od momentu zagotowania wody) :)
Dla czekających na babciną mądrość:
Był taki plan, żeby do wakacji załatwić sobie piękne ciało, żeby ludzie mogli się zachwycać. Ale jest jeden problem... jedzenie, kocham bardziej niż ludzi :D
Miłego czwartucha kochani <3
oliwkaa 2016-06-08
:0)
Wzajemnie !!!
A te buroczki takie wieloletnie :0)))
krycha2 2016-06-08
Świetne sposoby na buraki,które uwielbiam...Przyda się ten przepisik...dobranoc..
alkaa 2016-06-09
to wpadnę na ten barszczyk jak tak Kasiu zapraszasz... miłego czwartku- to tuż przed piątkiem przecież...
babcia1 2016-06-09
no i super się nadadzą przepisy tylko się zastanawiam Kasieńko czy na 1.5 litra wody 1/2 litra octu czy aby nie za kwaśne jest?
babcia1 2016-06-09
Kasiu Super Czwartku Kochana!!
ja też niektóre słoiki mam z datami odległymi i wsio jest dobre!!..co ma się zepsuć to od razu się zepsuje a co nie to stoi latami..