Staram się unikać takich rzeczy, które sprawiają, że mam więcej tłuszczu....jak wagi, lustra i fotografie.... :D
Witam Was kochani w ten zimniasty wtoruch...nie byłoby tak źle, gdyby nie męskie wiatry - podmuchuje takim lodowatym powietrzem, że aż szpik się ścina ;) I na tą lodowaciznę zaraz muszę zapindalać do szkoły na zebranie....wrrr.....nienawidzę wychodzić z cieplutkiego mieszkanka jak już się w nim zakotwiczę po pracy....buuuuu :(
Dostałam od znajomej kilka kalafiorków z ekologicznej uprawy. Jednego zeżarłam a resztę postanowiłam zamrozić na ciężkie, zimowe czasy :D
Kalafiora przed mrożeniem należy dokładnie umyć i oczyścić, jeśli jest taka potrzeba – podzielić na mniejsze kawałki. W tym czasie zagotować w garnku wodę i na wrzątek wrzucić kalafior, którego po 1-2 minutach od ponownego zagotowania wody wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Kalafiora przełożyć najlepiej do miski wypełnionej lodem. Jeśli nie mamy lodu, musi wystarczyć przelanie warzyw lodowatą wodą i pozostawienie ich w tej wodzie na chwilę.
UWAGA! Jeśli kalafiora nie zblanszujemy to podczs mrożenia zrobi się szary.....
Różyczki układam luzem na tacce, wkładam do zamrażarki, a po zamrożeniu przekładam do woreczków strunowych :)
Miłego popołudnia :*
babcia1 2016-11-08
o i super wytłumaczenie jak krowie na granicy Dzięki Kasieńko!!
babcia1 2016-11-08
a tak na marginesie też mam takie miski z kwiatkiem metalowe dwie mniejsze jedna dość spora!!
ela05 2016-11-08
Dzięki,dobrze wiedzieć jakich rzeczy unikać Kasieńko:)))
Dobrego nastroju i pogodnych myśli..
Pozdrawiam serdecznie:)**
ewjo66 2016-11-08
nie wiedziałam, że bez blanszowania zrobi się szary...
dziękuję za kolejną przydatną informację...
niby nic a znaczy wiele...jak to w piosence :-)
oliwkaa 2016-11-11
NO PATRZ,nie wiedziałam,ze trzeba zablanszować i rzeczywiście zawsze mi zszarzał pieron jeden ! Dzięki za super radę :0)