Babcina mądrość: zawsze bądź miła dla swojej fryzjerki - ona potrzebuje tylko 5 minut, by zmienić Twoje życie w koszmar na długie miesiące :)))
Witajcie kochani :* Jak ktoś jest jeszcze przed przerobem buraczków i nie ma pomyślunku co z nimi zrobić, proponuję przepyszne buraczki na surówkę
3 kg buraków, 4 duże cebule (ok.½ kg).
ZALEWA: szklanka cukru, łyżka stołowa soli, szklanka wody, szklanka octu 10%, ok.7 łyżek oleju.
Buraki umyć, ugotować w łupinach. Gotować ok.20-30 minut w dużym garnku tak, aby wszystkie były przykryte wodą. Buraki po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i gotować w oleju do zarumienienia. Składniki zalewy zagotować, cebulę z olejem przelać do zalewy i gotować kolejne 5-10 minut. Po ugotowaniu do zalewy dodać starte buraki i jeszcze raz doprowadzić całość do zagotowania. Gorące wkładać do słoików. Odwrócić do góry doopą i wystudzić.
Surówka jest gotowa po kilku dniach. Można jeść taką prosto ze słoika albo dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sok z cytryny, cukier i doprawić do smaku. Pycha!
Udanego czwartucha! Buziole kochani :*
babcia1 2017-08-16
no i dałaś Kasiu nowy przepis którego nie znałam na buraki
lucilla 2017-08-16
właśnie ja jestem taką osobą, a buraczki bardzo lubimy -
dziekuję
oliwkaa 2017-08-17
Fajna taka suróweczka buraczkowa !