Niektórzy tyją na zimę...amatorzy! Ja tyję cały rok :D
Zwiedziona na pokuszenie przez niejaką diablicę z innej grupy poczyniłam passatę - przecierro pomidorro :D Pyyyycha!
3 kg pomidorów (malinówek), 15 ząbków czosnku 2 garście bazylii świeżej, garść świeżego oregano, 2 łyżki cukru,
2-3 łyżki soli, łyżeczka białego pieprzu, 0,5 szklanki oliwy z oliwek.
p.s. specjalnie do tego przepisu kupiłam świeżą bazylię i oregano w doniczkach. To co nie zużyłam - zamroziłam ...oczywiście bez doniczek :D
Pomidory umyć, na wierzchu naciąć na krzyż, wrzucić do wrzątku na ok.2-3 minuty, a następnie do zimnej wody. Obrać ze skóry (która po takim zabiegu sama zejdzie), pokroić i wrzucić do gara . Dusić ok.godzinę na wolnym ogniu. Mniej więcej 15 min przed końcem duszenia, dodać czosnek, zioła i przyprawy. Na koniec dodać oliwę i zblenderować. Przecier przełożyć do słoików i pasteryzować (ok.10 minut od zagotowania wody) lub przełożyć do pojemników i zamrozić. Idealny do gołąbków, zupy, makaronów, mięs itd ....
Udanej środuchy :)))
babcia1 2017-08-29
kurcze ale chorobcia blender mi wysiadł buu
intma43 2017-08-29
Kasia, czy Ty musisz mieszkać tak daleko??? Ja nie bardzo mam czas na przetwory, a mam dziecię, które powinno być Włochem...Ja bym Go do Ciebie wysyłała raz po raz..No po tę passatę ;) Pozdrowienia i miłej środuchy :D
oliwkaa 2017-08-30
świetna taka passata !!! czemu nie chce mi sie robić takich zapasów ?
slonko6 2017-08-30
Mrozisz bazylię? kroisz i tak jak pietruszkę? bo mam w ogrodzie ale ja suszę, może mrożenie to lepszy sposób, pozdrawiam
kimeraj 2017-08-30
re: poobcinałam liście bazylii i tak w całości zamroziłam. Szkoda czasu na krojenie - jak zamarzną to same się rozkruszą :))
krycha2 2017-08-30
Pychotka taki sosik...Dostałam od znajomej taki...może się pokuszę i sama zrobię...Lubimy makarony z sosami ...przyda się ..
babcia1 2018-08-25
no i w tym roku to zrobię bo dziś zrobiłam przecier pomidorowy z cebulą i papryką też pycha z przepisu izolek