Spotkałem przed domem kuriera. Spytał która godzina. Odpowiedziałem,że między 15:00 a 19:00... ;)))
Kapusta kiszona:
2 kg kapusty, 4 marchewki, 2 łyżki soli niejodowanej, kminek.
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą i kminkiem (my kupujemy gotową poszatkowaną). Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z kapustą. Warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić i przykryć gazą. Codziennie nakłuwać kapuchę dla uwolnienia gazów :) Po 4-6 dniach kapusta będzie gotowa. Przełożyć do słoików, włożyć do zimnej wody i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.
Z 30 kg kapusty wychodzi ok.32-33 słoików 0,9l :)
W piwnicy można ją przechowywać conajmniej 2 lata :)
Polecam - jest przepyszna!