- Mamy dzisiaj próbę z koleżankami.
- A co będziecie próbować?
- Wino, wódkę, takie tam... 😂😂😂
A ja proponuję popróbować przepysznych kruchych ciasteczek (przepis od Milka w kuchni).
½ kg mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 130 g masła, 120 g smalcu, 3 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, 2 łyżki suchego maku, dżem z czarnej porzeczki lub powidła.
❗ 2-3 łyżki śmietany 18% (gdy ciasto jest zbyt twarde).
Mąkę przesiać z proszkiem przez sito. Dodać żółtka, cukier, smalec i masło. Zagnieść ciasto (ja robię to mikserem, hakiem do ciasta drożdżowego) i podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki, a do drugiej dodać suchy mak, zagnieść i do lodówki na 30 min.
Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta, rozwałkować i wykrawać ciastka (jedne pełne, drugie z dziurką w środku). Z drugą częścią ciasta zrobić tak samo.
Ciastka układać na blaszce i piec w temp.175°C
ok.15-20 min (do lekkiego zrumienienia).
Gdy wystygną składać dwa ciastka – jedno pełne, drugie z dziurką, a w środek dać dżem. Udekorować cukrem pudrem.
Można składać po dwa takie same ciastka, albo jedno z dodatkiem maku, a drugie bez.
Owocnych przygotowań do Świąt 🎄🎄😍😘