Jam go poczyni艂a 馃槏馃巹
Powinien by膰 wykonany w Thermomixie, a 偶e ja takowego nie posiadam, wi臋c go zrobi艂am "po normalnemu" 馃槈馃槉
100g drobnego cukru, 125g cukierk贸w typu Toffifee,
300g mleka 2% lub 3% t艂uszczu, 200g 艣mietany min.30%, jajko, 200g w贸dki.
Cukierki Toffifee w艂o偶y膰 do lod贸wki na oko艂o 5 godzin aby ca艂kowicie si臋 zamrozi艂y. Nast臋pnie w艂o偶y膰 do misy blendera i miksowa膰 (jak l贸d) tak, aby je skruszy膰. Przesypa膰 do garnka, doda膰 cukier i jajko. Gotowa膰 na wolnym ogniu, ci膮gle mieszaj膮c, do rozpuszczenia i po艂膮czenia wszystkich sk艂adnik贸w.
Nast臋pnie doda膰 po kolei wszystkie p艂ynne sk艂adniki i dalej gotowa膰 ok.5 minut na wolnym ogniu, ci膮gle mieszaj膮c.
Likier przela膰 do butelek, odstawi膰 do ca艂kowitego ostudzenia. Przechowywa膰 w lod贸wce w szczelnie zamkni臋tej butelce do ok. 2 miesi臋cy.
Konsystencja nalewki wychodzi rzadka, ale po sch艂odzeniu zg臋stnieje.
Przed u偶yciem wstrz膮sn膮膰 butelk膮.