Witam wszystkich!
Od stycznia mamy roboty po kokardki, więc nawet nie pamiętam jak się nazywam. Ale o Was pamiętam 😊
Rok temu na Wielkanoc piekłam taką oto babeczkę twarogową - jest pyszna, dlatego biegnę z przepisem - może ktoś zechce spróbować 😊
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że zdążę podzielić się z Wami jakimiś nowościami wielkanocnymi...
Tymczasem ściskam w pasie i oby do maja 🤦♀️🤥
Babka twarogowa - na foremkę 12x30 cm
4 jajka, szklanka cukru, 200 g masła, 250g twarogu półtłustego, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy, łyżeczka skórki otartej z cytryny, kilka kropel aromatu pomarańczowego.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg można użyć mielony lub nie. Jeśli nie będzie mielony, to przed dodaniem rozgnieść go widelcem lub tłuczkiem.
Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć, aż podwoją objętość. Dodać cukier i ucierać aż zmienią kolor na jaśniejszy. Wlać przestudzoną margarynę i nadal ucierać. Dodać ser, cukier waniliowy i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Miksować. Do masy dać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia składników. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą drewnianej łyżki, wymieszać z masą serową.
Ciasto przełożyć do foremki (12x30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (grzałka góra-dół) na ok.50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć z foremki, zdjąć papier i całkowicie ostudzić.
Oprószyć cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem 😋😋😋
krycha2 2024-03-25
...Kasiu. .każda nowość się przyda...Babka łatwa, nieduża ...na dwoje w sam raz...Pozdrawiam i życzę spokojnego "pitowania"...Jak dobrze, że się z tego wyzwoliłam...