Konserwa domowa...
Prosicie o przepis.Powiem szczerze improwizowałam bez przepisu ale pamiętam co dałam i dobre wyszło.Już nie możemy z mężem jeść tych sklepowych i postanowiłam zrobić coś swojskiego jak kiedyś moi rodzice robili...To smaki dzieciństwa;))
Mielonkę zrobiłam tak jak się robi domową kiełbasę,tylko zamiast do jelit włożyłam do słoików.
Kupiłam trzy i pół kilograma łopatki i 1 kg podgardla (bo łopatka chuda była)Obydwa mięsa zmielić na grubym sitku dodać sól i pieprz według własnego smaku,saletrę na czubek łyżeczki od herbaty,czosnek 3-4 duże ząbki.Trzeba długo masować aż zrobi się kleiste,można dodać troszkę wody będzie więcej galaretki...Włożyć do pół litrowych słoików i gotować około 1.5 godziny na wolnym ogniu.Wychodzi ok.9 słoików :)To tyle;)))
Smacznego!
bronia 2012-12-03
Takie mięsko musi być pyszne.:) Można prosić przepis?:)