Domowe przetwórstwo;)

Domowe przetwórstwo;)

Konserwa domowa...



Prosicie o przepis.Powiem szczerze improwizowałam bez przepisu ale pamiętam co dałam i dobre wyszło.Już nie możemy z mężem jeść tych sklepowych i postanowiłam zrobić coś swojskiego jak kiedyś moi rodzice robili...To smaki dzieciństwa;))

Mielonkę zrobiłam tak jak się robi domową kiełbasę,tylko zamiast do jelit włożyłam do słoików.
Kupiłam trzy i pół kilograma łopatki i 1 kg podgardla (bo łopatka chuda była)Obydwa mięsa zmielić na grubym sitku dodać sól i pieprz według własnego smaku,saletrę na czubek łyżeczki od herbaty,czosnek 3-4 duże ząbki.Trzeba długo masować aż zrobi się kleiste,można dodać troszkę wody będzie więcej galaretki...Włożyć do pół litrowych słoików i gotować około 1.5 godziny na wolnym ogniu.Wychodzi ok.9 słoików :)To tyle;)))
Smacznego!

oski4

oski4 2012-12-03

Uwielbiam takie miesko!!!...może przepis tez bedzie??

irenna

irenna 2012-12-03

rewelacyjne

janka69

janka69 2012-12-03

Same dobroci )

chilli6

chilli6 2012-12-03

Chyba "blondynka" z zakręconym ogonkiem straciła życie ?!

elza58

elza58 2012-12-03

a to jedzonko to uwielbia moja cała rodzinka......

bronia

bronia 2012-12-03

Takie mięsko musi być pyszne.:) Można prosić przepis?:)

ma1ma

ma1ma 2012-12-03

na pewno smakowite...

halka

halka 2012-12-03

Podziwiam...nic poza smalcem nie umiem robić do słoików.

andula

andula 2012-12-03

Drażnisz moje podniebienie...:)))

kris13

kris13 2012-12-03

właśnie_też chcę przepis (jeśli można)

kris13

kris13 2012-12-03

...takie robiła moja Mama,a ja nie zapisałam.....:(

andaba

andaba 2012-12-03

Uwielbiam, tez robię.

dodaj komentarz

kolejne >