Ciasto "Belgijskie"

Ciasto "Belgijskie"

Składniki
Składniki na ciasto:

6 białek z jajka
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki kefiru lub śmietany
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki oleju
4 łyżeczki kakao
2 szklanki mąki.

Składniki na krem:

6 żółtka z jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
3 duże łyżki mąki
200 dag masła.

ciasta:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną mase, dodajemy kefir lub śmietanę, sode, olej, kakao i mąkę. Ciasto powinno być nie gęste. Dzielimy na 2 części i każdą pieczemy oddzielnie 180°-200°. Forma blachy 23 x 30.

Przygotowanie kremu:
Żółtka miksujemy i dodajemy cukier, mleko i mąkę. Gotujemy na małym ogniu jak budyń. Kiedy wystygnie dodajemy masło, smarujemy ciasto a na wierzch możemy dodać czekoladę kokosową lub według uznania.