* kostki od schabu(lub mięso wieprzowe)
* duża marchewka
* pietruszka
* kawałek selera
* 4 ziemniaki średniej wielkości
* listek laur. 3ang.ziela
* kawałek por lub mała cebulka
* 4-5 kiszonych ogórków (najlepiej swojskich z czosnkiem ,bo smak zupy zależy od smaku ogórków w sklepowych ogórkach nie ujrzymy czosnku)
* pół szklanki wody z ogórków (ale nie koniecznie)
* pół szkl.śmietany
kostki od schabu zalewamy wodą i gotujemy ,dodajemy marchewkę ,pietruszkę, seler,
Etapy przygotowania
* do garnka wkładamy kostki ze schabu lub mięso gotujemy około 20min
* dodajemy pokrojoną w kostkę(marchew,pietruszkę,seler por lub cebulkę)
* dodajemy listek laurowy, ang.ziele i gotujemy dalej
* ziemniaki kroimy w kostkę dodajemy kiedy warzywa są na wpół miękkie
* ogórki z czosnkiem miksujemy-wlewamy kiedy wszystko jest miękkie i gotujemy jeszcze chwilę odstawiamy z ognia
* śmietanę roztrzepujemy z gorącą zupą (ja to robię w słoiku zakręcam i roztrzepuję)
* wlewamy do zupy ,dodajemy posiekaną nać pietruszki i koperek.
dodane na fotoforum: