* 0,5kg ryżu
* 2 główki kapusty
* 2kg mięsa mielonego(mieszane)
* 5 cebul
* 2 jajka
* sól,pieprz
* maggi
* olej do podsmażenia cebuli
* Średnio z tej porcji wychodzi około 25 gołąbków
Młoda kapusta+ryż +mięso=super obiad i nie tylko.
Etapy przygotowania
* Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie,jeśli jest za dużo wody trzeba osączyć
* Cebulkę kroimy w kostkę i zarumieniamy na oleju
* Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście,wkładamy do wrzątku i wolno obgotowujemy 2-3 min,zdejmujemy gdy zmiękną
* Ścinamy grube nerwy
* Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę,jajka ,ryż,maggi pieprz,sól dokładnie wszystko wymieszać
* Na liściach układamy porcję farszu i ciasno zwinąć
* Na dno garnka wkładamy pozostałe liście,jeśli zostaną i ciasno układamy gołąbki posypujemy każdą warstwę Vegetą zalewamy wodą do 3/4 wysokości gołąbków
* zapiekamy około 40min.w temp.200 stopni lub gotujemy na ogniu około 45 min od zagotowania zmniejszamy ogień.
dodane na fotoforum:
agatap6 2009-08-02
ale pięknie podane
danka1 2009-08-09
O gołąbki - jak dawno ich nie robiłam.
elaaaa 2009-08-11
Hm.....smaczne muszą być te gołąbki :)
(komentarze wyłączone)