* ziemniaki gotowane
* maka ziemniaczana
* pieczarki
* cebula
* pieprz
* przyprawa w płynie do smaku
* sól
* łyżka oleju lub masła
troszkę inne śląskie kluski.
Etapy przygotowania
* gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wkładamy do miseczki wyrównujemy i przekrawamy na krzyż
* jedną część wyjmujemy i to miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
* wszystko dokładnie wymieszamy
* pieczarki i cebulkę kroimy drobno
* smażymy na tłuszczu do wyparowania sosu., pieprzymy dodajemy magii do smaku, odstawiamy do wystygnięcia, przestygnięte drobno siekamy nożem.
* z ciasta robimy na ręku mały placuszek i napełniamy farszem, dobrze sklejamy
* gotujemy w osolonej wodzie około 15 min.podajemy z surówka, mięsem.
dodane na fotoforum:
ginusia 2009-09-02
mniam moje ulubione kluchy:) i jak apetycznie wygladaja:D
olena 2009-09-02
Ojejjjj Kamilko to pychota.. ale z Ciebie pracuś.. W piątek jadę do Zabrza więc... uff chyba pęknę bo na pewno to danie regionalne na stole będzie.. Miłego wieczorku..
karo66 2009-09-02
Trudno, ale ja śląskie najbardziej kocham w oryginalnej wersji choć nie wątpię ze te są pyszne.
(komentarze wyłączone)