i na przekąskę; białoruskie czebureki ;))

i na przekąskę; białoruskie czebureki ;))

/ dziękuję Ci elkat_przepis wspaniały! /
..ja zrobiłam z mięsem i cebulką jak Twoje ale następne spróbuję z pieczarkami...

milka69

milka69 2013-03-02

proszę o przepis:)

krychan

krychan 2013-03-02

Tego nie znam Krysiu ...
To pierozki ? tylko troche inne .
Zdradz co to dobrego zrobilas???
Pozdrawiam serdecznie :)))

lila08

lila08 2013-03-02

ciasto robisz na kefirze???

stif56

stif56 2013-03-03

Ho ho .....ale apetycznie to wygląda

krysty

krysty 2013-03-03

Sa oryginalne i niepowtarzalne a w Polsce można je skosztować na Podlasiu w miejscach, gdzie podawana jest kuchnia tatarska.

Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1 jajko
* woda
* szczypta soli
Farsz:
* mięso mielone (u mnie baranina)
* 1 cebula
* sól, pieprz

Najpierw szykujemy farsz. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy na środku dołek, do którego wbijamy jajko i doprawiamy solą. Na koniec wlewamy pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na części, z których robimy okrągłe placki o średnicy około 20 cm. Dobrze jest jeśli mamy patelnię o podobnej (ale nieco większej) średnicy, na której później będziemy smażyć nasze czybureki. Na połowę placka nakładamy farsz (grubość około 1 cm...

krysty

krysty 2013-03-03

ciag dalszy

i drugą połową szczelnie zamykamy i dociskamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej, około 2-centymetrową warstwę. Smażymy nasze czybureki z obu stron na złoty kolor. Jeść gorące.
Uwaga, podczas smażenia wytworzy się sok z mięsa. Podczas przewracania trzeba uważać aby nie wylał się na gorący tłuszcz.

majka54

majka54 2013-03-03

Pół kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, Świeże liście kolendry, 3 łyżki stołowe majonezu, Pieprz czarny mielony, Mielona papryka, Sól do smaku, 1/2 szklanki oleju roślinnego




1

Przygotować składniki: jako mięso możesz użyć jagnięciny, mieszanki pół na pół wołowiny i wieprzowiny lub jednego rodzaju z tych mięs.




2


Przygotować ciasto: Zmieszać mleko, sól i olej w garnku i zagotować, zdjąć z ognia, dodać 1/2 filiżanki mąki i wymieszać, ostudzić i dodać jajo, następnie stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto zrobi się grube, wyciągnąć z garnka i ugnieść z resztą mąki aż przestanie się kleić, na koniec owinąć plastikową folią.


Składniki do ciasta: 4 filiżanki mąki, szklanka mleka, 1 jajo, 2 łyżki stołowe oleju roślinnego, łyżeczka soli

izabellis

izabellis 2013-03-03

Pewnie są pyszne, na takie wyglądają. Pozdrawiam :-)

hen09

hen09 2013-03-03

No tak Krystin kiedyś cię znajdę i posmakuje twoje dzieła. Pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >