/ dziękuję Ci elkat_przepis wspaniały! /
..ja zrobiłam z mięsem i cebulką jak Twoje ale następne spróbuję z pieczarkami...
krychan 2013-03-02
Tego nie znam Krysiu ...
To pierozki ? tylko troche inne .
Zdradz co to dobrego zrobilas???
Pozdrawiam serdecznie :)))
stif56 2013-03-03
Ho ho .....ale apetycznie to wygląda
krysty 2013-03-03
Sa oryginalne i niepowtarzalne a w Polsce można je skosztować na Podlasiu w miejscach, gdzie podawana jest kuchnia tatarska.
Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1 jajko
* woda
* szczypta soli
Farsz:
* mięso mielone (u mnie baranina)
* 1 cebula
* sól, pieprz
Najpierw szykujemy farsz. Do mięsa mielonego dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy na środku dołek, do którego wbijamy jajko i doprawiamy solą. Na koniec wlewamy pół szklanki ciepłej wody i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę. Ciasto ma być elastyczne jak na pierogi.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na części, z których robimy okrągłe placki o średnicy około 20 cm. Dobrze jest jeśli mamy patelnię o podobnej (ale nieco większej) średnicy, na której później będziemy smażyć nasze czybureki. Na połowę placka nakładamy farsz (grubość około 1 cm...
krysty 2013-03-03
ciag dalszy
i drugą połową szczelnie zamykamy i dociskamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej, około 2-centymetrową warstwę. Smażymy nasze czybureki z obu stron na złoty kolor. Jeść gorące.
Uwaga, podczas smażenia wytworzy się sok z mięsa. Podczas przewracania trzeba uważać aby nie wylał się na gorący tłuszcz.
majka54 2013-03-03
Pół kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, Świeże liście kolendry, 3 łyżki stołowe majonezu, Pieprz czarny mielony, Mielona papryka, Sól do smaku, 1/2 szklanki oleju roślinnego
1
Przygotować składniki: jako mięso możesz użyć jagnięciny, mieszanki pół na pół wołowiny i wieprzowiny lub jednego rodzaju z tych mięs.
2
Przygotować ciasto: Zmieszać mleko, sól i olej w garnku i zagotować, zdjąć z ognia, dodać 1/2 filiżanki mąki i wymieszać, ostudzić i dodać jajo, następnie stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto zrobi się grube, wyciągnąć z garnka i ugnieść z resztą mąki aż przestanie się kleić, na koniec owinąć plastikową folią.
Składniki do ciasta: 4 filiżanki mąki, szklanka mleka, 1 jajo, 2 łyżki stołowe oleju roślinnego, łyżeczka soli