Ta długolistna sałata, to najstarsza z uprawianych sałat i jest najzdrowsza ze wszystkich uprawianych. Zawiera najwięcej witamin i soli mineralnych (5 razy więcej wit. C niż sałata lodowa), krucha i delikatna, posiadająca wysoką tolerancję na choroby i szkodniki w hodowli nie wymaga stosowania pestycydów.
Przyrządzać ja można na wiele sposobów, a mój jest taki:
1. Wykrawamy mięsiste grube 'łodyżki', sałatę przyrządzamy w/g naszego uznania, a 'łodyżki' wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy nie dłużej jak 10 min. na wolnym ogniu... Odcedzamy i posypujemy tartą bułką na maśle podprażoną.
Wyśmienite!!! - smakują jak szparagi, a może nawet jeszcze bardziej...
Można jeść też na surowo - są bardzo soczyste i kruche...
2. Odkrojone części sałaty rozdrabniamy, dodajemy garść posiekanego szczypioru i dodajemy rozgnieciony czosnek do smaku. Polewa ze śmietany z dodatkiem cukru, niewielkiej ilości octu z białego wina, trochę oleju z ziarna winogron, wszystko dokładnie mieszamy i polewamy tym sałatę
Życzę smacznego...
ikunia5 2012-06-29
Świetny kolaż Mareczku, ale tak jakbym już skądś znała te ujęcia, a i przepisiki także, ha, ha......Całuję:)
madu02 2012-06-29
zrobię niedzielną surówkę na rodzinnego grilla a przepis na "alla szparagi" super...
jerry61 2012-06-29
tak też ją robimy ale rzadko jest w sprzedaży.bywa w Tesco ale nie lubię tego sklepu .Miłego dnia
elza100 2012-06-29
No to na pewno jest pyszna sałatka ,tak przyrządzana ...Milutkiego i radosnego weekendu Mareczku Ci życzę ;)
isia64 2012-06-29
...spróbuję w/g Twego przepisu...słoneczka na weekend życzę i dni
pełnych radości ....Pozdrawiam serdecznie...