Niejadalne są owocniki dorosłe, jednak gatunek ten może być jedzony w fazie \"jaja\" - dotyczy to jednak doświadczonych grzybiarzy. W tej fazie rozwoju, sromotnik nie wydziela jeszcze woni padliny - ma za to zapach i smak rzodkwi. Po przekrojeniu \"jaja\", widoczny jest charakterystyczny zarys owocnika, okrytego galaretowatą warstwą (którą należy usunąć przed spożyciem). \"Jaja\" śmiertelnie trujących muchomorów mają zupełnie inny przekrój - gdy się zapamięta jego wygląd, łatwo będzie rozróżnić te gatunki.
Przekrój takiego jaja doskonale pokazała Krysia \'kmp69\' https://www.garnek.pl/kmp69/28369746
maj56 2014-09-04
Witaj--takich to nie zbieraj boooooo---pozdrawiam serdecznie i życzę Ci udanych zbiorów:))
kazwil 2014-09-04
Moja mama wytrawna grzybiarka zawsze mi mówiła,że jak masz odrobinę wątpliwości co do grzyba to go po prostu zostaw w lesie.
rylla63 2014-09-04
Witam serdecznie!
Dziękuję za ciekawe i wyczerpujące informacje dot grzybów.Podziwiam Twoją wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam cieplutko!
zofia 2014-09-05
Takie jaja to nie dla mnie. Nie zaryzykowała bym.
Marku pozdrawiam i życzę słoneczka na weekend.
wojci52 2014-09-05
A ciekawe czy jaja tego też byłyby jadalne: http://www.garnek.pl/wojci52/26857840/zadanie-dla-mikologo
elza100 2014-09-08
Widzę je w lesie ,ale jednak nie będę próbować je jeść ,choć moi znajomi jedli i zachwalali :-)