sherif 2016-07-05
chętnie
atiseti 2016-07-05
lubię ten czas gdy jest tyle świeżych warzyw i owoców :)
re: jak pogrzebałam w ogórkach to się okazało ze i ja mam duże :)
vitaawe 2016-07-05
wspaniale*z podziękowaniami serdeczności śle...:)
lidia23 2016-07-05
Ty to masz fajnie...wszystko swoje,zdrowe,ekologiczne...i do tego zajęcie na świeżym powietrzu jest:))
pozdrawiam Krysiu i życzę spokojnego wieczoru:)
antoni3 2016-07-05
Uwielbiam wszelkie strączkowe...dzisiaj jadłem bób gotowany z działki,a na fasolkę szparagową jeszcze poczekam...u mnie będzie żółta.
pruslu1 2016-07-05
Lubię...
Spokojnej i cieplutkiej nocy.
Kolorowo - bajkowych snów...
Serdecznie pozdrawiam,
krysty 2016-07-06
źródło witamin i składników odżywczych
Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. Z kolei wysoka zawartość błonnika sprawia, że może być składnikiem diety odchudzającej. Szparagówka jest niezbędna w diecie chorego na cukrzycę, ponieważ jest nie tylko mało kaloryczna, lecz także ma niski indeks glikemiczny.
Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy sprowadzili ją hiszpańscy żeglarze i pod koniec XVI wieku stała się już popularnym warzywem we Francji ze względu na swoje właściwości odżywcze i lecznicze. Obecnie jest uprawiana w prawie wszystkich krajach świata, głównie azjatyckich, takich jak Chiny, Indonezja i Indie.