Mój przepis na dobrą szynkę
Mięso wieprzowe od szynki , jak ktoś lubi może być z tłuszczykiem lub pozbawione wszelkiego tłuszczu . Ładnie uformujemy kuleczkę .
Zalewa – solanka
Do sporządzenia solanki bierzemy tyle wystudzonej przegotowanej wody , żeby mięso swobodnie pływało . W wodzie tej rozpuszczamy tyle soli , aby jajko surowe w nim zanurzone wypłynęło . (jajko jako próbnik gęstości solanki)
Dodajemy majeranek , odrobinę saletry (tyle co na czubek łyżeczki ) . łyżeczkę cukru , roztarty ząbek czosnku , szczyptę ziół prowansalskich i jak ktoś lubi trochę otartej gałki muszkatołowej , liść laurowy i ziele angielskie (2 – 5 ) ziarnka po wcześniejszym ich rozgnieceniu , 1 tabletkę –rozgnieciona witaminy C.
W tak przyrządzoną solankę wkładamy mięso (wcześniej umyte i wymoczone przez pół godziny mięso ) , przykrywamy talerzem i obciążamy kamykiem , aby mięso w całości było zanurzone w solance . odstawiamy w chłodne miejsce i przekręcając co jakiś czas peklujemy przez 2 tygodnie . Potem wędzimy drzewem : brzozowym , jabłkowym , wiśniowym i dodajemy kilka gałązek jałowca (na początku wędzenia ) Wędzimy około 2-3 godzin w zależności od tego jak kto lubi .
Przed wędzeniem szynkę wkładamy do siatki albo sznurujemy lnianym sznurkiem .
Na koniec parzymy w wodzie (już bez solenia z liściem laurowym i zielem angielskim) przez tyle godzin ile waży szynka (parzymy to znaczy doprowadzamy do temp. 99 stopni nie dopuszczając do wrzenia .
Uwaga z tak przygotowanej szynki nie otrzymamy jak w sklepach z jednego kg mięsa 1,5kg szynka , ale 0,85kg wspaniałej , smakowitej , zdrowej szyneczki .
Życzę smacznego i powodzenia w działaniu …
Kilka taktów muzyki - zapraszam ..))
https://www.youtube.com/watch?v=SxeFJna-Zpc
Zostawiam dobrą szynkę - może ktoś coś jeszcze przyniesie i będzie uczta - zapraszam ...)))
mal24 2010-11-13
Witam Cię uśmiechem ciepłym,
który jak słońce ciepło Ci da.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
krzys7 2010-11-13
ja zamiast ziół dodaje owoce jałowca , szynka jest pyszna ale boczek bije na głowę wszystko! robię też baleron i schab pozdrawiamy
keisim 2010-11-13
Witaj ! wygląda wspaniale i wszystko możliwe ,ale wędzenie nie realne, bo nie mam gdzie....pozzdrawiam
davie 2010-11-13
Widzę, że u Ciebie przygotowania do świąt już trwają...:)
Pozdrawiam serdecznie w sobotni wieczór.
bryza 2010-11-13
WOWWWWWWWWWWWWW......Krysiu.... wyobrażam sobie jaka to pycha......ech.... nie mam warunków do wędzenia to i muszę ślinkę przełknąć.....:(.... takiej w sklepie nie dostanę !!!!!!! :(..... cieplutko pozdrawiam :)
ulaiza 2010-11-13
I tak sobie myślę.....pichcić tę szynkę, czy wybrać się na świąteczny poczęstunek do Łowicza:))))))
kromano 2010-11-13
Witaj! Pozdrawiam cieplutko, miłego wieczorku życzę oraz słonecznej udanej niedzieli życzę.
paw134 2010-11-13
Może być pyszna, ale co powiedzą nasze wątróbki? Pozdrawiam cieplutko i życzę miłej niedzieli...dzięki za przesyłkę pa:))
tebojan 2010-11-13
To już świąteczna? Ale narobiłaś mi Krysiu apetytu, że mimo swego cholesterolu...Chociaż podziel się ...wrażeniami smakowymi. Pozdrawiam
erykia 2010-11-13
SUPER SZYNECZKA POCZĘSTUJE SIĘ...PIĘKNEJ
⋱⋱⋱ GWIAŹDZISTEJ NOCY
⋱⋱⋱⋱⋱⋱ZE
⋱⋱⋱ SPADAJĄCYMI GWIAZDAMI*
⋱⋱⋱SPEŁNIAJĄCE TWOJE
⋱⋱⋱⋱⋱⋱MARZENIA
⋱⋱⋱⋱⋱⋱ORAZ
⋱UROCZYCH PIĘKNYCH SNÓW..DOBRANOC KRYSIU:)
kotek62 2010-11-14
Dziękuję- tylko niepozorne słowo, lecz ile sobą znaczy...? Sercem przekazane- bezcenne...
SERDECZNIE POZDRAWIAM,UROCZEJ NIEDZIELI ŻYCZĘ!!
alladyn 2010-11-14
Pewnie ta ,,bidulka,, ich nie doczeka ;-)
jerz1yk 2010-11-14
pozdrawiam cieplutko miłej niedzieli no i smacznego
eewaa55 2010-11-14
pachnąca soczysta apetyczna....a ja na diecie:))))
Pięknej...słonecznej niedzieli życzę...pozdrawiam z uśmiechem☺:)
xnemox 2010-11-14
pozdrawiam:)))
miłej niedzieli życzę:)))
aninka1 2010-11-14
Krysta ale dobre Palce lizac :)))))
Milego tygodnia !! juz czuje tu ten zapach :)))Slinka leci
sten2 2010-11-14
Witaj Krysiu ale apetycznie ta szyneczka wygląda i dzięki za przepis,pozdrawiam serdecznie,miłej niedzieli...
danka1 2010-11-15
Przyda się oj przyda na święta.
amal50 2010-11-26
Nie znałem tej sztuczki z surowym jajkiem , Dobre !
Do wędzenia używam olszyny. Szkoda mi drzewek owocowych :)