Kaki nazywane również persymona lub szaron pochodzi z Chin i Japonii. Obecnie są uprawiane również w Korei Południowej, USA, Europie i cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Do naszego kraju owoce te dostarczane są przez cały rok z różnych krajów.
Owoce kaki przypominają wyglądem pomidora. Są żółtoczerwonego lub pomarańczowego koloru .....
Mój przepis na fantastyczną surówkę na 4 osoby.
3 liście kapusty pekińskiej ,
1 jabłko .
1 marchew ,
1/4 papryki czerwonej,
1 kaki,
1 łyżka oleju słonecznikowego (lub jaki mamy)
szczypta soli .
Kapustę pokroić dosyć drobno , pozostałe składniki zetrzeć na grubej tarce , wszystko delikatnie wymieszać i polać olejem ( nie dodaję cukru bo Kaki jest bardzo słodka ma 17% cukru)
Życzę smacznego - jest bardzo smaczna i bomba witaminowa ..))
https://www.youtube.com/watch?v=uAbKmzAppaw
roza50 2010-11-18
dzień dobry zycże milego i dobrego dnia serdecznie pozdrawiam słoneczko zostawiam moze sie pojawi
ulaiza 2010-11-18
Wiedziałam, cierpliwość się opłaciła. Już miałam pytać co to za stworki, ale postanowiłam zaczekać, myślę sobie, Krysieńka nas na pewno w niewiedzy nie pozostawi:))))))) Buziole nadmorskie:))
danka1 2010-11-18
Muszę spróbować takiej surówki, bo lubię kaki
sten2 2010-11-18
Krysiu! po szyneczce surówka w sam raz ,przecież trzeba trochę kalorii spalić i tak będziemy trzymać ,pozdrawiam serdecznie,miłego dnia...
mlord 2010-11-18
Zimno - nie! Tam atmosfera chyba człowieka rozgrzewa. I słonecznie się w duszy robi, w ciepłym kolorze kaki:-)
kromano 2010-11-18
Dzień dobry w ten szary, ponury i deszczowy czwartek. Miłego, udanego dnia życzę. Do zobaczenia. Wracam w niedzielę /wyjazd/.
wierzb 2010-11-18
Krystynko, dziękuję za przepis, i piękne tango. Mówisz mi "odpocznij", a Ty kiedy to zrobisz hi hi...Pozdrowionka :-))
anana57 2010-11-18
przyznam się,że nawet nie zwróciłam uwagi na to warzywo...zachęta fantastyczna i na pewno zrobię...a nutka świetna ..miłego dnia i wieczoru w akompaniamencie właśnie takiej muzyki..
aninka1 2010-11-18
Super przepis ale Uwaga Cacchi w srodku musi miec miaz gestosci kiselu inaczej jest nie do jedzenia jak nie dojzaly nalezy go pozostawic w cieplym miejscu tak zeby skorka byla cienka i intensywnego koloru czerwono pomaranczowego .Nie dojzaly owc jest na wpol gorzki i ma jakby grysik w srodku nie nalezy go wtedy jesc
Pisze bo mam to drzewo u siebie w ogrodzie Zapraszam na moja stronke zeby zobaczyc:))))
evita 2010-11-18
Na pierwzy rzut jak pomidory... uwielbiam kaki... a z przepisu skorzystam... fajna całość... życzę miłego popołudnia i serdecznie pozdrawiam... :-)))
paw134 2010-11-18
Krysiu, nie znam smaku tego owocu i nie widziałam go, ale wierzę, że w sałatce dobrze smakuje...pozdrawiam i życzę miłego piątku pa:))
dreams5 2010-11-19
mniam ,mniam....