MANGOSTEEN

MANGOSTEEN

Ogólne informacje

Owoc mangosteen został nazwany przez francuskiego badacza Jacques Garcin (1673-1751) i posiada błyszczącą, ciemnofioletową skórkę, która otacza biały w środku owoc. Mangosteen charakteryzuje się słodkim, delikatnym smakiem który można wyczuć przy każdym kęsie. Od momentu posadzenia należy czekać około 10 lat zanim drzewo wyda pierwsze owoce, jest też jednym z niewielu drzew owocowych jakie nie wymaga stosowania insektycydów.



Do niedawna owoc był prawie nieznany w Europie, uważany za sekret miejscowych. Ze względu na swój niezwykły smak i gamę pozytywnych właściwości jest on nazywany w Azji południowo-wschodniej „królowa owoców” a na Karaibach „pokarmem bogów”. Owoc drzewa Garcina mangostana jest bogaty w ksantony i zawiera naturalne minerały i niezbędne pierwiastki śladowe (potas, wapń, żelazo, fosfor, etc.), aktywne antyoksydanty, fitoskładniki, katechinę, polisacharydy, enzymy, witaminy (B1, B2, B6, C), bioflawonoidy, polifenole oraz cały zestaw drugorzędnych składników fitochemicznych.

kotyyy

kotyyy 2010-05-09

Fajne zdjęcie

rgb35

rgb35 2010-05-10

Ciekawie wygląda...... ale niestety nie wiem jak smakuje :)

(komentarze wyłączone)