PIERNIK PANI JADWIGI BOŁTUĆ (kresowy)
1 szklanka miodu
1 szklanka śmietany
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
50 dag mąki pszennej (można wymieszać z żytnią)
2 małe łyżeczki sody
30 dag bakalii
Przyprawa do piernika
Roztopić miód z margaryną i ostudzić.
Wlać śmietanę do pojemnika o objętości min. ½ l i rozpuścić w niej sodę.
Bakalie sparzyć wrzątkiem. Po odsączeniu można wymieszać z łyżką masła lub margaryny albo oprószyć mąką żeby nie opadły.
Całe jajka utrzeć z cukrem i przyprawą.
Do utartych jajek dodawać mąkę, roztopioną, wystudzoną , płynną margarynę z miodem i śmietanę. Cały czas miksować.
Dodać bakalie i dokładnie wymieszać.
Piec w piekarniku, w temp. 150 – 1800C (zależy od piekarnika) ok. 50 -60 min.
Porcja ma normalnej wielkości blachę lub trzy podłużne formy dł. ok. 30 cm.
Mogą poleżeć ale zazwyczaj nie zdążą :)
dodane na fotoforum:
anika55 2010-12-20
Jest taki czas, co łzy w śmiech zmienia,
jest taka moc, co smutek w radość przemienia,
jest taka siła, co spełnia marzenia...
To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia.
...miłego wieczoru:))
jankewa 2010-12-20
Piękne i napewno pyszne ciacha :-)))
Spokojnej nocy życzę Tobie:-)
- Dobranoc :-)))
julkaxd 2010-12-20
super - można to jeść od razu, czy ma kruszec?
katka12 2010-12-20
Dziękuję :)
agnis73 2010-12-25
Niech Święta Bożego Narodzenia będą czasem błogosławionym gdzie prawda o miłości Boga i Jego Wcieleniu do głębi nas przenika i rodzi prawdziwą radość. Niech to spotkanie z Nowo Narodzonym Jezusem daje nam nadzieję na cały Nowy Rok!
Agnieszka