Drożdżówki po liftingu

Drożdżówki po liftingu

Wszystkim, którym smakowały moje drożdżówki przesyłam mój przepis:
Drożdżowe dla lenia :)))

5 całych jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
¾ szklanki oleju
7,5 dag drożdży
szczypta soli

- Wymieszać w składniki oprócz mąki w garnku i zostawić na noc w ciepłym miejscu.
- Rano dodać 75 dag mąki, bakalie (20-40 dag), dokładnie wyrobić, wykładać ciastem do 1/3 wysokości blaszki.
- Porcja na 1 dużą blachę lub dwie formy na babkę z kominkiem.
- Można poczekać, aż podrośnie w ciepłym miejscu lub włożyć do nagrzanego do mniej więcej 50-100 stopni piekarnika, ale JUŻ WYŁĄCZONEGO! Zaczekać, aż podrośnie.
- Piec 45-50 minut w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku.
Pozdrawiam serdecznie

truda35

truda35 2009-05-16

fajnie wyszło :)

maxmen

maxmen 2009-05-19

Ale bym popróbował. ;)
Nie jestem mocny w cukiernictwie, a raczej słabiutki, więc... :)))

samda

samda 2009-05-20

aż ślinka cieknie... a jak robisz lukier? pozdrowionka

eporemb

eporemb 2009-09-08

dzięki za przepis,zaraz upiekę-pozdrawiam serdecznie i więcej przepisików

dodaj komentarz

kolejne >