Gdyby ktoś nie miał ciasta do popołudniowej kawy, to proponuję, żeby sobie popatrzył na moje:)
Przepis:
2 szklanki miąższu dyni,
2 szklanki mąki,
0,75 szklanki cukru,
3 jajka,
5 łyżeczek cynamonu,
16 g cukru wanilinowego,
0,75 szklanki oleju,
łyżeczka sody oczyszczonej,
garść orzechów włoskich.
Jajka ubijamy wraz z cukrem. Do masy dodajemy mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksujemy, a następnie dodajemy posiekany lub starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie. Mieszamy.
Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko posypane cynamonem lub cukrem pudrem. Ja zrobiłam polewę.
dodane na fotoforum:
funia77 2011-11-16
A z czego by nie było wygląda OK, a ja właśnie z herbatką popołudniową zasiadłam! Zjadłabym kawałeczek!!!!
katka12 2011-11-16
patrzę, patrzę :)) dziś świętuję , to może mi prześlesz kawałek :)
dobrunia 2011-11-16
sójki były trzy, ale nie wyraziły zgody na sesję ;) ... wszystko przede mną ... zima dopiero za miesiąc z kawałkiem ;)))
wygorz 2011-11-16
Wreszcie sensowne wykorzystanie dyni. Prezentuje sie wspaniale! Nie jak w tych... Chalołinach
Ps. Naprawdę smakowicie wygląda. Gratulacje
jola53 2011-11-17
Smakowicie wygląda i pewnie równie smakuje:>)
Kiedyś robiłam ciasto z dodatkiem tartej marchwi (w czasach kryzysu)
Było wyborne:>)
katka12 2011-11-17
Re: U mnie, bo dużo się tam go mieści :))
katka12 2011-11-17
Re: Akurat zakurzony był :))
katka12 2011-11-17
Re: No coś TY :)) dyplomowanym :)
katka12 2011-11-17
rE; Wrrrrrr......dyplomowany to ostatni stopień wtajemniczenia belfra ;)
secrets 2011-11-17
hehe chyba nic z tego Cypru nie będzie :) Cypr pokochał Polskę :( więc moje plany chyba spełzną na niczym :P
damcio 2011-11-18
dziękuję za odwiedzinki i pozdrawiam serdecznie:)
superowa foteczka:)
katka12 2011-11-18
Re: Dopiero od stycznia na mnie spadnie ten kłopot :)
ezbro7 2011-11-19
właśnie się zastanawiam co dzisiaj upiec,Twoje jest smerfne i pyszne,ale nie mam dyni.Myślę o marchewkowym,to też jest bardzo szybkie,cieplutko pozdrawiam
omerta 2011-11-19
Joluś i znów niestety nie dla mnie,ale wiesz co moja chata pachnie teraz przepysznym biszkoptem,lubię sobie go tak upiec po 22drugiej i koniecznie muszę Ci podać przepis,mam go od starszego pana z netu,prawdziwy niepowtarzalny dawny smak prawdziwego biszkoptu...
4 duże jajka,szkalnka cukru,szkalnka i 2 łyżki mąki najlepiej tortowej....całe jajka i cukier ubijamy nie mniej niż 10 minut(nie mniej to ważne),później stopniowo dodajemy mąkę,mieszając tym razem ręcznie i delikatnie np łyżką,następnie wlewamy ciasto do tortownicy uprzednio oczywiście nasmarowanej "kaśką"...wstawiamy na 40 minut do piekarnika i iiiiiiii na koniec zjadamy całego nie przejmując się kaloriami...daj znać jak go zrobisz i czy smakował...)
omerta 2011-11-19
Ps....nie dodajemy żadnych ulepszaczy żadnych proszków do pieczenia,kompletnie zero chemii ...)
omerta 2011-11-26
Mój boże właśnie jeszcze raz sprawdzam ten przepis i dwa razy byk w słowie szklanka...Joluś na 4 duże jajka dodaje jedną szklankę i dwie łyżki nie czubate mąki...i wyjdzie lux ...) W tym przepisie najważniejsze jest ubicie jaj z cukrem czyli jak napisałam nie mniej niż 10 min....zmykam buźka i smacznego....)