Sezonowe, z rabarbarem

Sezonowe, z rabarbarem

3 szklanki mąki, kostka margaryny, 4 jaja, cukier waniliowy, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki czubate cukru pudru, 70 dag rabarbaru, cukier, cynamon, kisiel

Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i włożyć 2/3 na pół godziny do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić i zasypać cukrem (potem odcedzić sok na sicie). Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę, można podpiec 15 min. Po tym czasie wyłożyć na nie rabarbar, jak nadal kwaśny, to posypać cukrem, można dodać cynamon. Na to piana ubita z białek z kisielem i cukrem (około pół szklanki, albo więcej, jak kto lubi). Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki.

dodane na fotoforum:

atiseti

atiseti 2013-05-18

u mnie też rabarbar duży wyrósł trzeba pomyśleć o nalewce :)

baskadm

baskadm 2013-05-18

dobrze, że nie z jamnikiem ;))) !!!!

jolkas

jolkas 2013-05-18

ale kusisz.....

wgarnku

wgarnku 2013-05-18

a już myślałam że to ciacho z ogórkiem kiszonym ;D

katka12

katka12 2013-05-18

chętnie spróbuję :)

bmator

bmator 2013-05-18

;) mniam

waldus

waldus 2013-05-18

wolał bym biszkopt z kremem ale cóż niech będzie co jest

sta26

sta26 2013-05-18

Joluś to jest to co lubię - spokojnej nocki życzę:))

myrazem

myrazem 2013-05-18

Spokojnego wieczorku....:))

ondra

ondra 2013-05-18

O. A mnie rośnie... :)))

jola53

jola53 2013-05-19

No i znów Ci się pięknie upiekło:>)

Re;u nas wszystko nieco później kwitnie.

kotyyy

kotyyy 2013-05-19

Piękne zdjęcie!

milko

milko 2013-05-20

Nie mam rabarbaru :-)

henry

henry 2013-05-20

mam rabarber w domu.. może wykorzystam.:))))
re. ale na flog'u mozna powiększyć....

cypryjka

cypryjka 2013-05-21

a to bym chciala zjesc.........

mag60

mag60 2013-06-05

Ciekawe połączenie piany z kisielem... Muszę spróbować...

dodaj komentarz

kolejne >