3 szklanki mąki, kostka margaryny, 4 jaja, cukier waniliowy, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki czubate cukru pudru, 70 dag rabarbaru, cukier, cynamon, kisiel
Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i włożyć 2/3 na pół godziny do lodówki, a 1/3 do zamrażalnika. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić i zasypać cukrem (potem odcedzić sok na sicie). Ciasto z lodówki wyłożyć na blachę, można podpiec 15 min. Po tym czasie wyłożyć na nie rabarbar, jak nadal kwaśny, to posypać cukrem, można dodać cynamon. Na to piana ubita z białek z kisielem i cukrem (około pół szklanki, albo więcej, jak kto lubi). Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto na dużych oczkach tarki.
dodane na fotoforum:
katka12 2013-05-18
chętnie spróbuję :)
henry 2013-05-20
mam rabarber w domu.. może wykorzystam.:))))
re. ale na flog'u mozna powiększyć....