Rolada rumowa:

Rolada rumowa:

3 jajka
150g cukru
180g maki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ lyzki mleka

Nadzienie:
100g masła lub margaryny
150g cukru pudru
1 i ½ lyzki kakao
30 g mleka w proszku
cukier waniliowy
żółtko
2 lyzki rumu lub olejek rumowy

Jajka ubić z cukrem na puszysta piane. Make przesiać z proszkiem.
Połączyć delikatnie z piana, dodać mleko i jeszcze raz połączyć. Ciasto nałożyć na prostokątna formę (30*40) Wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w środkowej części piekarnika w 250° przez 5 minut (nie dłużej bo się spali). Ciasto przełożyć na posypany cukrem papier, zdjąć papier na którym się piekło i zostawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładka masę, dodać żółtko, mleko i dalej ucierać, na koniec dodać rum lub aromat. Ciasto posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę. Schłodzić w lodowce. Biszkopt można używać jako zwykły podkład do ciast. Jest pyszny i mięciutki.

ewik1

ewik1 2010-09-14

Ja wybieram ta...

jonna

jonna 2010-09-15

To teraz tylko powinnam zdecydować, którą z tych rolad upiekę.
Pozdrawiam serdecznie:))

dodaj komentarz

kolejne >