Torcik
Ciasto:
100g masła,150g cukru,1 p cukru waniliowego, kilka kropel olejku cytrynowego, 3 jajka, 150g maki pszennej, 50 g maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 op. Budyniu waniliowego, 500ml mleka +2 lyzki cukru, 100 g cukru, kostka masła
Dodatkowo:
dżem truskawkowy lub wiśniowy, orzeszki karmelizowane, wisienki, śmietana, smietanfix
Ciasto:
Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, obie maki przesiać z proszkiem i wmieszać do jajek, na koniec wlać masło i dodać kilka kropel olejku cytrynowego, dokładnie połączyć. Formę do babki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tarta. Do formy wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku w temp 175° przez 45 minut. Upieczone ciasto zostawić do wystygnięcia po czym przekroić na 3 blaty.
Krem:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Miękkie masło utrzeć z cukrem na białą masę. Dodając po łyżce ostudzonego budyniu ucierać dalej na jednolita masę.
Wykonanie:
Największy blat ciasta posmarować dżemem, na to nałożyć krem i przykryć drugim blatem, na który nakładamy tylko krem. Przykryć trzecim blatem i cale ciasto posmarować z wierzchu reszta kremu. Obsypać orzeszkami (ciasto musi być cale przykryte). Śmietanę ubić ze smietanfixem i rękawem cukierniczym robić gniazdka na wierzchołku ciasta. Do środka każdego gniazdka włożyć wisienkę. Chłodzić w lodowce min 4 godziny.
dodane na fotoforum: