Biszkopt:
2 jajka
2 lyzki cukru
cukier waniliowy
2 lyzki maki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju
Pianka:
3 białka jajek
250 ml śmietany kremówki
6 listków żelatyny
olejek waniliowy
0,5 szkl cukru
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, make przesiać z proszkiem i dodać do jajek. Wlać olej i wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Piec 20 minut w temp 175°
Pianka:
Białka ubić z cukrem,dodać kilka kropel olejku. Śmietanę ubić w osobnej misce. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w 30ml wody. Dodać do białek. Na koniec wmieszać śmietanę i wylać na ostudzony biszkopt. Po zastygnięciu ciasto pokroić na kostki i polać polewa:)
Przepis na mała blaszkę 20/26
Żelatyny w proszku musi być tyle co na 500ml śmietany.
dodane na fotoforum:
gotujmy 2010-10-05
WOW !!!