[11695637]

Kokosek

Ciasto:

6 jajek
150g cukru
110g maki
1 budyń waniliowy (proszek)
2 lyzki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 lyzki oleju

Masa kokosowa:
250g kokosu
350ml mleka
100g cukru
200g masła
cukier waniliowy
kilka kropel olejku waniliowego

Polewa:
50g masła
2 lyzki mleka
2 lyzki wody
5 łyżek cukru
2 lyzki kakao

Dodatkowo:
dżem truskawkowy, posypka

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Make przesiać z budyniem, proszkiem, kakao i wmieszać do jajek. Na końcu dodać olej i calosc dokładnie połączyć (ja robię to mikserem). Dno tortownicy (28cm) wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w temp 175°C. Ostudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Masa: Do garnka wlać mleko i wsypać kokos z cukrem, dodać kilka krople olejku i gotować aż masa zgęstnieje ok 5 minut. Do gorącej masy wrzucić pokrojone w kostki masło, calosc dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści. Dolny blat ciasta posmarować dżemem i wyłożyć na to 2/3 masy kokosowej (lekko przestudzonej), przykryć drugim blatem i nałożyć resztę kokosu. Polewa:w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i jak się rozpuści nalać gorącej wody i mleko, na koniec dodać kakao. Polewa polać gore ciasta i udekorować posypka.