500g maki
250g cukru
250g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 cukier waniliowy premium (z naturalna wanilia 8g ,Dr.Oetker)
0,5 p. proszku do pieczenia (op.15g)
czekolada lub polewa
kuleczki cukrowe (ja kupiłam w Lidlu złoto-srebrne)
Make przesiać z proszkiem i połączyć z reszta suchych składników. Dodać miękkie masło jajko i żółtka. Całość dokładnie zagnieść. Uformować 6 wałeczków. Ułożyć je na talerzu lub desce, przykryć folia i zostawić na min. 6 godzin w lodowce a najlepiej na cala noc. Ciasto przepościć przez maszynkę do mielenia z końcówką do ciastek. Piec na wyłożonej papierem blasze, ok 15min w 180°, aż się lekko zrumienia. Wystygniete ciastka zanurzać do polowy w roztopionej czekoladzie i szybko posypać perełkami cukrowymi. Ja wkładam na 5 minut do lodówki (czekolada szybciej zastygnie). Trzymać w zamkniętych pojemnikach. Z porcji wyszły mi 3 duże blachy (te z pieca).
misiu55 2010-11-06
WITAM SERDECZNIE
Jeden kwiat...
Jeden ptak...
Jeden promyk słońca...
Jeden dźwięk...
Jedna pieśń...
jeden uśmiech piękny...
Jeden uścisk dłoni...
Jedno serca bicie...
Takie małe rzeczy,
czynią pięknym życie.
PIĘKNEGO I SŁONECZNEGO DNIA ŻYCZĘ<>:)
biene 2010-11-06
Jak tylko dorwe tu koncowke do ciastek to zrobie napewno uwielbiam te ciacha....:D.........
Pozdrawiam i milego pogodnego dnia..mysle ze w essen jak w Bochum szaro i deszczowo:D
luanka 2010-11-06
Miłego sobotniego popołudnia!
:))
alisa 2010-11-07
Chyba czuję powoli Święta :)